Terapia prin râs combate stresul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În timp ce râdem, organismul nostru secretă un hormon care stimulează activitatea inimii şi acţionează ca un analgezic natural Este un lucru bine cunoscut faptul că sănătatea şi

În timp ce râdem, organismul nostru secretă un hormon care stimulează activitatea inimii şi acţionează ca un analgezic natural

Este un lucru bine cunoscut faptul că sănătatea şi buna-dispoziţie depind în mod direct una de cealaltă. Persoanele optimiste, care nu uită să privească şi partea bună a lucrurilor, sunt mult mai ferite de bolile legate de stres.

Medicii, psihologii şi psihiatrii au căzut de acord asupra beneficiilor pe care râsul le aduce asupra stării de sănătate a bolnavilor. Ei au confirmat faptul că persoanele vesele, care râd mai mult, se îmbolnăvesc mai rar în comparaţie cu cele care suferă de anxietate cronică.

Un râs sănătos este un remediu extrem de folositor la locul de muncă. "Prin râs se eliberează o cantitate foarte mare de energie, problemele zilnice sunt tratate cu o mai mare uşurinţă. Terapia prin râs este foarte eficientă în cazul unor afecţiuni precum depresia, însă numai dacă este însoţită de o terapie complementară", a afirmat psihologul Dan Lungu.

Cercetătorii au descoperit că oamenii cu cât sunt mai supuşi stresului, cu atât mai mult simt nevoia să se destindă cu ajutorul râsului, deoarece astfel putem privi lucrurile dintr-o altă perspectivă. Potrivit studiilor, râsul nu numai că detensionează, dar prin intermediul său se ard calorii, se îmbunătăţeşte digestia, se reduce stresul şi ritmul alert al inimii şi se stimulează apetitul.

Explicaţia stă în faptul că în timp ce râdem organismul nostru secretă un hormon care stimulează activitatea inimii şi acţionează ca un analgezic natural.

10 minute de râs, ne relaxează organismul

"Râsul este cel mai eficient factor de relaxare. Un minut petrecut râzând oferă organismului până la 45 de minute de relaxare terapeutică. Râsul are un efect chiar mai puternic decât exerciţiile fizice, deoarece rezultatele sale se prelungesc chiar şi după ce activitatea încetează", a explicat neurologul francez Henri Rubenstein, în cadrul studiului său cu privire la consecinţele râsului asupra sănătăţii.

"Pentru persoanele imobilizate la pat, râsul poate fi singura formă de exerciţiu pe care îl pot efectua, 10 minute de râs zilnic fiind suficiente pentru ca efectele benefice să fie resimţite întreaga zi", a continuat acesta. Medicii consideră că terapia prin râs este utilă în cazul persoanelor care suferă de insomnie, tensiune arterială crescută, depresie, dureri articulare, diabet şi alte afecţiuni legate de stres.

Terapia este neindicată însă persoanelor care suferă de hernie, dureri ale pieptului sau femeilor însărcinate. Potrivit cercetătorilor, 94 la sută din afecţiuni sunt cauzate de stres, de restul făcându-se vinovate bacteriile şi viruşii.

De aceea, se consideră că, prin reducerea stresului, toate funcţiile corpului se vor îmbunătăţi. Cercetările au arătat că imediat ce persoanele râd, corpul şi mintea se detensionează. Dar atunci când organismul este încordat şi tensionat, tensiunea arterială creşte, afectând inima, creierul şi rinichii, conducând la o funcţionare deficitară a întregului sistem.

Pierr Vachet, un medic francez, care a studiat psihologia râsului timp de mai mulţi ani, a ajuns la concluzia că prin râs vasele de sânge se lărgesc, trimiţându-se astfel mai mult sânge către extremităţi. Râsul stimulează producerea unor hormoni, catecolamine, care declanşează eliberarea endorfinelor către creier, inducând o senzaţie de relaxare şi o stare de bine.

Umorul controlează durerea prin:

Distragerea atenţiei

Reducerea tensiunii

Privirea situaţiei dintr-un alt unghi

Creşterea numărului de endorfine

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite