VIDEO iPhone 5s a ajuns în redacţia "Adevărul" şi am descoperit o problemă destul de mare la sistemul de operare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
iPhone 5S a ajuns în redacţia „Adevărul" la teste FOTO Vlad Andriescu/Adevărul
iPhone 5S a ajuns în redacţia „Adevărul" la teste FOTO Vlad Andriescu/Adevărul

"Adevărul" are în teste un iPhone 5s cu iOS 7 şi, după câteva ore cu telefonul am identificat şi o primă eroare care poate fi extrem de complicată pentru utizatorii simpli.

UPDATE: Bug-ul de care vorbim în articol este de fapt o funcţionalitate. Una atât de stupidă, încât este şocant că vine de la Apple şi aproape imposibil să îţi dai seama cum să o dezactivezi. 

Ce se întâmplă? Dacă apăsăm butonul central de trei ori, Voice Over-ul se activează, iar la alte trei apăsări se dezactivează. Deşi nu este un bug, este una dintre cele mai stupide controale posibile de pe iOS 7, care poate reprezenta o problemă pentru mai mulţi utilizatori. 

Aşadar, când nu e bug, e feature. 

---

Ce ni s-a întâmplat? Eroarea a apărut de două ori pe telefonul abia configurat. Voice Over-ul, asistentul pentru nevăzători, s-a activat automat în momentul când am intrat în AppStore. Nu am apăsat nimic special, el pur şi simplu s-a activat. 

De ce e o eroare? Problema nu este cu Voice Over-ul, ci tocmai cu faptul că el se activează brusc, fără a ne atinge noi de Setări. 

A folosi telefonul aşa e extrem de complicat şi să scoatem Voice Over-ul a trebuit să gândim câteva minute şi să aflăm pe forumuri soluţia. V-o prezentăm şi vouă.

Aşa arată un iPhone 5s cu Voice Over-ul activat. Puteţi vedea cum funcţionează.

 Sistemul se bazează pe explicaţii vocale de la un asistent în momentul când apăsăm pe ecran sau îl deschidem. De asemenea, nicio aplicaţie nu se deschide decât cu dublu click, iar deblocarea se face prin selectarea numerelor şi apoi dublu tap pe ele. Dacă ecranul de start are mai multe pagini, nu puteţi derula.

Ce am făcut noi?

1. Telefonul se poate debloca prin amprentă sau prin apăsarea codului prin dublu click pe fiecare tastă.

2. Eram pe pagina 2 din 2 iniţial - pentru a ne întoarce la pagina 1, acolo unde sunt Setările - am apăsat butonul fizic central.

3. Dublu click pe Setări.

4. La setări trebuie să derulăm pagina, pentru a ajunge în meniul General - Accesibilitate - Voice Over. Dar nu putem face asta aşa cum suntem obişnuiţi, deoarece nu există slide pe un telefon cu Voice Over activat.

5. Folosiţi trei degete simultan pe ecran pentru a face pagina să gliseze, ca şi cum aţi da scroll.

6. Dublu click pe General - Dublu click pe accesibilitate. Dublu click pe butonul verde pentru a scoate asistentul personal.

Ce trebuie făcut de fapt?

Triplă apăsare pe butonul central. Din păcate, iOS 7 respectă ceea ce au zis şi alţii: este foarte puţin intuitiv şi devine complicat pe alocuri. Dacă ne blocăm într-un loc, e foarte dificil să ne descurcăm. Ca fost utilizator de iPhone 5 pe iOS 6 mi s-a părut un sistem de operare dificil. Pe iOS 6 triplu click nu ajungea la Voice Over, cel puţin pe telefon. Vă recomandăm să setaţi din Accesibilitate ce se poate face cu Triplu Click, pentru a nu fi blocaţi în aşa ceva. 

Nu ştim de ce am păţit asta, dar am citit că sunt probleme şi la alţi utilizatori. Aşteptăm feedback-ul celor care şi-au instalat iOS 7 şi pe alte generaţii de iPhone, pentru a afla mai multe. Momentan, nu am găsit o explicaţie pentru care am pornit Voice Over-ul, dar în orice caz, mulţi utilizatori se pot bloca în această fază.

Prima zi cu iPhone 5s, primul lucru extrem de complicat. Începând de luni veţi putea un review complet, vreme de cinci zile, despre etalonul smartphone-urilor Apple.

iPhone 5s ne-a fost oferit de magazinul online qwerty.ro. 

Haideţi să discutăm. Vă aşteptăm pe Facebook Tech Adevărul. 
 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite