Uniunea Europeană vrea să lanseze propria versiune de AI: OpenEuroLLM, posibilă concurență pentru ChatGPT și DeepSeek

0
0
Publicat:

În timp ce DeepSeek amenință să demonteze monopolul AI din Silicon Valley, a apărut o alianță europeană cu o alternativă la ordinea globală a tehnologiei: OpenEuroLLM. La fel ca DeepSeek, fondatorii își propun să dezvolte modele de limbaj open-source de ultimă generație. Misiunea lor este de creare a unei inteligențe artificiale europene care să promoveze liderii digitali și serviciile publice de impact pe întregul continent. Modelele vor fi disponibile pentru servicii comerciale, industriale și publice, transmite The Next Web.

Chip cu inteligență artificială. FOTO: Shutterstock
Chip cu inteligență artificială. FOTO: Shutterstock

Peste 20 de instituții europene de cercetare, companii și centre de calcul de înaltă performanță s-au înscris în proiect. În fruntea alianței lor se află Jan Hajič, lingvist de la Universitatea Charles, Cehia, și Peter Sarlin, cofondatorul Silo AI, cel mai mare laborator privat de inteligență artificială din Europa.

Lor li se alătură o serie de nume europene din domeniul tehnologiei. Printre acestea se numără Aleph Alpha, liderul sectorului AI din Germania, CSC din Finlanda, care găzduiește unul dintre cele mai puternice supercomputere din lume, și Lights On din Franța, care a devenit recent prima companie GenAI cotată la bursă din Europa. Alianța lor este susținută de Comisia Europeană. Conform lui Peter Sarlin, inițiativa ar putea fi cel mai mare proiect AI al Comisiei.

„Ceea ce este unic la această inițiativă este că reunim multe organizații AI de top din Europa într-un singur loc, mai degrabă decât să avem multe proiecte mici și fragmentate”, a declarat el pentru The Next Web printr-un e-mail.

Proiectul are un buget de 52 de milioane de euro, precum și un angajament de calcul care ar putea avea o valoare monetară mai mare. Pe lângă finanțarea din partea Comisiei Europene, OpenEuroLLM a primit sprijin din partea STEP, o schemă a UE pentru stimularea investițiilor în tehnologii strategice. Proiectul se aliniază, de asemenea, cu planurile UE de a consolida suveranitatea digitală a Europei, care devine vulnerabilă pe o piață atât de competitivă.

Europa în domeniul AI

Cu SUA și China dezvoltând noi sisteme AI în ritm galopant, Europa se confruntă cu un viitor incert în peisajul digital.

OpenEuroLLM speră să consolideze poziția continentului cu o nouă infrastructură digitală. Proiectul s-a angajat, de asemenea, să încorporeze inteligența artificială cu valorile europene ale democrației, transparenței, deschiderii și implicării comunității.

Conform OpenEuroLLM, modelele, software-ul, datele și evaluarea vor fi complet deschise. De asemenea, vor fi capabile să regleze și să pună la punct instrucțiunile pentru nevoile specifice ale industriei și ale sectorului public. În plus, alianța promite să păstreze atât diversitatea lingvistică, cât și cea culturală.

Sarlin dorește ca OpenEuroLLM să aducă o nouă speranță continentului: „Nu este vorba despre crearea unui chatbot de uz general - este vorba despre construirea infrastructurii digitale și AI care permite companiilor europene să inoveze cu AI. Acest proiect are ca scop să ofere întreprinderilor europene instrumente pentru a construi modele și soluții în limbile lor pe care le dețin și le controlează.”, a spus el.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite