Un program de spionaj, deghizat sub forma browserului Mozilla Firefox

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Compania Mozilla Foundation acuză grupul britanic din spatele software-ului de spionaj FinSpy că se foloseşte de aspectul şi numele browserului Firefox pentru a se infiltra mai uşor în computerele oamenilor.

FinSpy sau FinFisher  este un program de supraveghere folosit de către guverne pentru a urmări presupuşi terorişti şi pentru a obţine informaţii preţioase.

FinSpy se instalează în computerele ţintelor deghizându-se sub forma unui update pentru popularul browser Firefox.

FinSpy este produs de compania britanică Gamma Group care vinde software-ul agenţiilor de securitate.  Anul trecut, Martin J. Muench, unul dintre directorii Gamma Group, a declarat, pentru New York Times că FinSpy este folosit în special “împotriva pedofililor, teroriştilor, grupărilor de crimă organizată, răpitorilor şi traficanţilor de carne vie” însă a refuzat să spună ce ţări au cumpărat produsul.

Cercetătorii spun, însă, că sistemul este folosit de guverne în alte scopuri. Anul trecut, aceştia au descoperit că regimul din Bahrain a folosit FinSpy împotriva activiştilor iar acum aceştia spun că FinSpy este activ în 25 de ţări dintre care unele au probleme cu respectarea drepturilor omului.

În 2011, cei de la BBC au descoperit documente care sugerau că fima ar fi oferit programul FinFisher guvernului egiptean care l-ar fi folosit pentru a-i monitoriza pe activişti.

Compania Mozilla Foundation a cerut încetarea funcţionării programului şi a avertizat Gamma International să nu mai folosească numele Firefox sub formă de camuflaj pentru program.

„Marca noastră şi software-ul sunt folosite de programe spyware ca o metodă de a evita detectarea. Ca un proiect open source în care au încredere sute de milioane de oameni din întreaga lume este vital pentru brandul nostrru, misiunea noastră şi succesul nostru să apărăm produsele Mozilla de un astfel de abuz“, a declarat Alex Fowler, director Mozilla.

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite