Un nou virus, făcut să se adapteze mai multor platforme

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiștii de la F-Secure, producător de programe antivirus, au descoperit o nouă amenințare pentru sistemele cu Windows, Linux și Mac OS X. Virusul nu doar că infectează calculatorul, dar și verifică ce sistem de operare folosește pentru a instala fișierele corespunzătoare platformei. Atacul a fost depistat pe un site columbian de transporturi.

În momentul în care un utilizator intră pe un site cu acest virus, acel site va rula o aplicație Java. Utilizatorul primește un avertisment, iar dacă alege să continue, aplicația va descărca un fișier binar care se va conecta la serverul de Internet și mai departe va descărca instrumentele necesare infectării calculatorului, notează „CNet”.

Fișierul binar va funcționa pe Linux și Windows, dar riscul pentru sistemele Mac este scăzut. Se pare că cei care l-au creat au folosit o versiune veche, pentru sistemele cu procesoare PowerPC. În prezent, Apple folosește procesoarele Intel și nu mai oferă posibilitatea rulării de programe vechi în modul de compatibilitate. Mai mult, compania Intego care asigură securitatea pentru Mac OS a declarat că malware-ul a fost creat cu instrumente facile, ceea ce subliniază faptul că cei care l-au făcut nu sunt foarte experimentați.

Facebook ia măsuri preventive

Facebook a introdus o opțiune de securitate nouă pentru a stopa răspândirea diverselor tipuri de viruși pe rețeaua socială. Proiectul se numește „Malware Checkpoint” și este disponibil şi pentru cei cu Windows, dar şi pentru utilizatorii de Mac OS.

Verificarea este una voluntară și poate fi făcută de către utilizatorii care consideră că PC-ul lor are probleme. Aceștia accesează „Malware Checkpoint”, iar din acel moment Facebook le va bloca accesul la cont. Urmează apoi, pentru cei cu Windows, scanarea sistemului, fie cu Microsoft Security Essentials, fie cu McAfee Scan and Repair, ambele oferite gratuite. Contul va fi deblocat doar dacă în urma scanării nu este găsit niciun virus. În cazul celor cu calculatoare Apple, aceștia vor fi îndrumați spre pagina de suport a companiei.

„Malware Checkpoint” continuă o serie de măsuri pe care Facebook le-a luat în ultimele luni. În aprilie, compania a introdus „Antivirus Marketplace”, pagina unde utilizatorii pot afla informații despre soluțiile antivirus oferite de Microsoft, Norton și alți producători. Și recent, pe fondul amenințării DNSChanger, Facebook a înștiințat potențialele victime. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite