Ţinta preferată a infractorilor online

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Facebook e o ţintă preferată a infractorilor cibernetici
Facebook e o ţintă preferată a infractorilor cibernetici

Facebook rămâne ţinta preferată a infractorilor cibernetici, specializaţi în furtul de conturi de pe reţelele de socializare.

Conform statisticilor Kaspersky Lab, 10,85% din numărul total de pagini accesate au fost pagini web care imitau interfaţa Facebook. Doar paginile care imitau site-ul Yahoo au declanşat mai multe alerte de phishing.

Accesul neautorizat al infractorilor cibernetici la conturile de Facebook sau către alte reţele de socializare poate fi utilizat pentru a distribui link-uri de phishing sau fişiere malware. Phising-ul este clonarea unei pagini, care pare legitimă, dar ea trimite către infractorii cibernetici.

Infractorii cibernetici se folosesc de conturile furate pentru a trimite mesaje spam către listele de prieteni sau pentru a publica aceste mesaje spam pe wall-urile acestora, unde pot fi văzute şi de alţi utilizatori, dar şi pentru a distribui mesaje care cer altor utilizatori să le ofere ajutor financiar rapid. Conturile compromise pot fi folosite şi pentru a colecta informaţii despre utilizatori, cu scopul de a fi folosite în viitoarele atacuri.

Posesorii de smartphone-uri şi tablete care accesează reţelele sociale de pe dispozitivele mobile sunt, de asemenea, expuşi riscului de a li se fura datele cu caracter personal. În plus, unele browsere pentru dispozitive mobile ascund bara cu adresa site-ului în timp ce încarcă pagina, fapt ce îngreunează recunoaşterea resurselor web false.

Sfaturi ale experţilor:

  • Dacă primiţi o notificare de la Facebook sau un mesaj care spune că aţi putea avea contul blocat, nu vă introduceţi datele într-un formular anexat sau în cadrul mesajului respectiv. Facebook nu le cere niciodată utilizatorilor să îşi înregistreze parola într-un e-mail sau să o trimită prin intermediul unul e-mail.
  • Poziţionaţi cursorul peste link şi verificaţi dacă acesta vă trimite către pagina Facebook oficială. De asemenea, introduceţi manual URL-ul Facebook în bara de adrese, deoarece infractorii cibernetici reuşesc uneori să camufleze adresa către care vă direcţionează.
  • Când introduceţi manual URL-ul în bara de adrese, verificaţi-l din nou după ce pagina s-a încărcat, pentru a vă asigura că nu a fost o înşelătorie.
  • Ţineţi cont că Facebook utilizează protocolul HTTPS pentru a transmite informaţii. Absenţa unei conexiuni sigure poate indica faptul că vzitaţi un site fraudulos, chiar dacă adresa URL pare să fie corectă.

[<a href="//storify.com/vladandriescu3/kaspersky-4" target="_blank">View the story "Kaspersky" on Storify</a>]

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite