Tesla se pregătește de lansarea roboților umanoizi Optimus. Ce planuri are compania cu ei

0
Publicat:

Directorul executiv de la Tesla, Elon Musk, a dat vina pe dependența excesivă de roboții folosiți în fabrici pentru „iadul de producție” prin care a trecut compania producătoare de mașini electrice acum patru ani, spunând că oamenii sunt mai bun pentru anumite locuri de muncă, relatează Reuters.

Robotul Optimus va fi lansat pe 30 septembrie Foto: Arhivă
Robotul Optimus va fi lansat pe 30 septembrie Foto: Arhivă

Compania are planuri ambițioase de a utiliza mii de roboți umanoizi, cunoscuți sub numele de Tesla Bot sau Optimus, în fabricile sale, extinzându-se în cele din urmă la milioane în întreaga lume.

Tesla organizează tot mai multe ședințe despre roboți, potrivit unei surse interne.

Musk a spus în timpul unui eveniment TED Talk că, pe termen lung se prevede ca roboții să poată fi folosiți în case, pentru a pregăti cina, a tunde iarba, a îngriji persoanele vârstnice, și chiar în rol de „prieten” sau partener sexual „catgirl” (fată-pisică).

Pentru Tesla, afacerea cu roboți ar putea să aducă mai multe profituri decât vânzarea de mașini, potrivit lui Musk, care promovează o viziune de viitor pentru companie care depășește cu mult fabricarea de vehicule electrice autonome.

Pe 30 septembrie, de „Ziua AI”, Tesla va prezenta un prototip al proiectului Optimus, aluzie la liderul puternic și binevoitor al Autoboților din seria de filme Transformers. Producția acestora ar ar putea începe anul viitor, a anunțat Musk.

Tesla se confruntă cu mult scepticism din partea unora, că va putea arăta progrese tehnologice care ar justifica cheltuiala roboților „de uz general” în fabrici, case și în alte locuri, potrivit experților în robotică, investitorilor și analiștilor intervievați de Reuters.

Tesla folosește deja sute de roboți proiectați special pentru anumite locuri de muncă în producția mașinilor sale.

Roboții umanoizi se află în etapa de dezvoltare, de zeci de ani, în cadrul companiei Honda Motor și a unității Boston Dynamics a companiei Hyundai Motor. La fel ca mașinile care se conduc singure, roboții întâmpină probleme când au de-a face cu situațiile imprevizibile.

Mașinile care se conduc singure nu s-au dovedit cu adevărat a fi atât de simple pe cât credea cineva. Și este la fel și cu roboții umanoizi într-o oarecare măsură”, a declarat Shaun Azimi, Echipei de Robotică Abilă a NASA, pentru Reuters.

Dacă se întâmplă ceva neașteptat, este foarte dificil să fii flexibil și robust la aceste tipuri de schimbări”, a explicat Azimi.

La evenimentul numit „Autonomy”, din 2019, Musk a promis 1 milion de robo-taxiuri până în 2020, dar nu au livrat încă nici unul.

Roboții lui Musk ar putea să demonstreze capacități de bază la evenimentle de prezentare, dar le-ar fi greu să impresioneze așteptările publicului, că sunt la fel de capabili ca oamenii, spun experții. 

Pentru a avea reuși, Tesla trebuie să arate că roboții săi știu să facă mai multe lucruri pentru care nu au fost programați dinainte, a spus Nancy Cooke, profesor de ingineria sistemelor umane la Universitatea de Stat din Arizona.

Dacă îi face pe roboți să se plimbe sau să danseze, asta s-a mai făcut deja. Nu este atât de impresionant”, a spus ea.

La fel ca mașinile care se conduc singure, roboții întâmpină probleme când au de-a face cu situații imprevizibile.

Optimus va îndeplini inițial sarcini plictisitoare sau periculoase, precum transportul de piese grele, potrivit lui Musk.

El a recunoscut că roboții umanoizi nu sunt destul de inteligenți pentru a naviga prin lumea reală fără instrucțiuni explicite.

Totuși, potrivit lui, Tesla poate profita de expertiza pe care o are în domeniul inteligenței artificiale și a componentelor esențiale pentru a dezvolta și produce la scară largă roboți umanoizi mai inteligenți, cu mai puține cheltuieli.

El a scris luni pe Twitter că echipa sa Autopilot lucrează și la robotul său Optimus, când a fost întrebat despre remedierea a ceea ce numește Full Self-Driving beta - o versiune de testare a noului său software de conducere automată.

Jonathan Hurst, șeful departamentului de tehnologie de la Agility Robotics, o companie de roboți umanoizi fondată în 2015, a declarat că tehnologia „în acest moment este la cotitură”.

„Cu siguranță, o dovadă importantă a succesului este dacă se pot face bani din asta”, a spus Hurst pentru Reuters, referindu-se la eforturile companiei Tesla de a produce roboți umanoizi.

Analiștii sunt de părere că se face mai mult show decât se prezintă produse.

Totul face parte din distragerea atenției oamenilor și de a le oferi un nou obiect strălucitor după care să alerge”, a spus și analistul Guidehouse Insights, Sam Abuelsamid.

Investitorii nu sunt încântați de Optimus”, a spus Gene Munster, de la firma de capital de risc Loup Ventures, care deține acțiuni Tesla.

Este o probabilitate atât de mică să dea randament la scară largă”, a spus el,adăugând că este „infinit mai greu decât în cazul mașinilor autonome”.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite