„Tech Adevărul“ a fost la Comic Con: la marele eveniment al jocurilor şi benzilor desenate, publicul a fost cam „mic“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Festivalul Eastern European Comic Con FOTO Octavian Palade
Festivalul Eastern European Comic Con FOTO Octavian Palade

A doua ediţie a festivalului Eastern European Comic Con s-a desfăşurat weekendul acesta, în Capitală. „Tech Adevărul“ a fost prezent la evenimentul care a îmbinat cosplay-ul cu gaming-ul de toate felurile şi cu vedete de renume internaţional.

Am ajuns la Comic Con sâmbătă, în jurul orei 15.00. Este deja a doua zi de festival, dar tinerii încă se îngrămădesc pe porţile Romexpo. Un domn cu tenul închis la culoare, îmbrăcat într-un trening bleumarin spălăcit mă întreabă dacă am bilete. În spatele lui, un alt domn, de data asta în blugi şi geacă de piele, mă întreabă acelaşi lucru. E plin de bişniţari.

Biletele costau între 15 lei, dacă le luai din decembrie anul trecut, şi ajungeau până la 75 de lei. 

Imediat încep să zăresc participanţii. Puştani de 15-16 ani gălăgioşi şi energici. Pe lângă mine trece o fată cu o căciulă cu urechi şi un tricou bleu. E costumată în personajul principal din desenele animate „Adventure Time“. Mă apropii de pavilion şi încep să văd din ce în ce mai multe costume.

comic con 2014 foto octavian palade/adevarul

Batman cel burtos şi „Omul de Fier“ din carton

Lângă o coadă imensă la mici şi bere, cu fundul pe bordură şi cu masca ridicată pe frunte l-am văzut pe Batman. „Nici supereroii nu mai sunt ce au fost“, mi-am zis în gând, uitându-mă la burta ce se revărsa peste costumul cu muşchi purtat de bărbatul de 30 de ani.

Înăuntru, agitaţie şi zarvă mare. La standul celor de la Logitech se desfăşura un concurs de cosplay. Lumea se înghesuia printre mouse-urile şi tastaturile expuse ca să îi vadă pe cei înscrişi în competiţie. în faţa unui proiector apare un puşti lucrat la sală cu o casă metalică pe cap şi o mantie roşie care îi acoperea numai spatele. Era costumat în unul din spartanii din filmul „300: Eroii de la Termopile“. Şi-a flexat pectoralii şi abdomenul în aplauzele publicului după care a făcut loc următorului concurent.

De data aceasta, în faţa publicului s-a perindat o tânără roşcată îmbrăcată în piele ce flutura cu naturaleţe două săbii foarte bine lucrate. O altă rundă de aplauze.

comic con 2014 foto octavian palade/adevarul

Pe coridor am dat peste un copil costumat într-un personaj din Minecraft. Costumul lui era făcut din mai multe cutii de carton pictate cu atenţie şi arăta ca şi cum ar fi ieşit din computer.

Tot din carton era făcut şi Iron Man, adică Omul de Fier. Am apreciat volumul de muncă depus în crearea costumului, care arăta destul de bine. Puştiul dinăuntru chiar avea şi un fel de lanternă cu LED-uri pusă în piept, ca să arate cât mai bine ca Tony Stark.

Multe din fetele care făceau cosplay erau mult prea dezbrăcate. O domnişoară îmbrăcată într-un body negru şi ciorapi de plasă se perinda unduindu-şi şoldurile sub privirile înflăcărate ale adolescenţilor. O altă domnişoară avea un decolteu atât de adânc încât l-ar fi putut ascunde acolo pe Waldo. Au existat şi costume foarte reuşite. Două dintre fetele care au participat la concursul de cosplay de la Dreamhack erau acolo. În plus, am văzut şi o domnişoară îmbrăcată în Sailor Moon, eroina din serialul anime cu acelaşi nume.

Majoritatea lumii nu era însă costumată. Unii aveau tricouri cu Superman sau Batman. Unele fete aveau coroniţe cu urechiuşe de iepuraş sau de pisicuţă. 

comic con 2014 foto octavian palade/adevarul

Jocuri, suveniruri şi autografe

Comic Con nu a fost numai pentru cosplay. Mulţi au venit ca să se joace fie pe computer sau pe consolă, fie pe diversele boardgames puse la dispoziţie de organizatori şi parteneri.

Mulţi puşti jucau League of Legends şi atmosfera mi-a adus aminte de cea de la Dreamhack. La boardgames erau „abonaţi“ participanţii mai în vârstă, trecuţi de 20 de ani.

Într-un alt pavilion al Romexpo a fost expus şi Tronul de Fier din serialul Urzeala Tronilor. Cei care doreau îşi puteau face gratuit poze, însă coada era destul de mare.

Cei care voiau să plece acasă cu un suvenir, aveau de unde alege. De exemplu, cei de la Harap-Alb Continuă aveau un magazin chiar la intrarea în pavilionul C6 de unde puteau fi achiziţionate benzi desenate, tricouri sau postere. Astfel de magazine erau împrăştiate pe suprafaţa de desfăşurare a festivalului.

Sailor Moon în România.

comic con 2014 foto octavian palade/adevarul

Au fost persoane care au venit şi pentru a-şi vedea actorii preferaţi. La ediţia de anul acesta a Comic Con au participat Jason Momoa (actor din Game of Thrones şi Stargate Atlantis), Natalia Tena (Harry Potter şi Game of Thrones) şi Mark Sheppard (Supernatural). Lumea a avut ocazia de a obţine autografe sau de a se poza împreună cu favoriţii lor.

Per total, experienţa mi s-a părut un melanj de Dreamhack şi Otaku Festival. Am fost destul de dezamăgit de eveniment, fiindcă aveam aşteptări mai mari, în special din partea publicului. Mi-ar fi plăcut să văd mai mulţi oameni costumaţi, mai multe persoane fascinate cu adevărat de această cultură pop şi mai puţini gură-cască care au venit doar pentru a-şi clăti ochii cu carne tânără.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite