Specialist american în securitate: „Spuneţi adio conversaţiilor private. Internetul este un stat supravegheat”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Internetul înseamnă supraveghere, spune Bruce Schneier
Internetul înseamnă supraveghere, spune Bruce Schneier

Bruce Schneier, un criptograf şi specialist american din domeniul securităţii online, numeşte internetul un stat „supravegheat” şi acuză marile firme că strâng datele utilizatorilor, iar nivelul de supraveghere a crescut dramatic.

Schneier şi-a spus părerea în secţiunea de opinii a CNN şi spune că „Internetul este un stat supravegheat”. „Chiar dacă admitem sau nu, chiar dacă suntem sau nu, suntem urmăriţi. Google ne urmăreşte pe paginile proprii şi pe cele la care are acces, Facebook face la fel, Apple urmăreşte iPad-ul şi iPhone-ul. Un reporter a folosit o unealtă numită Collusion ca să vadă cine îl urmăreşte, şi a aflat că 105 de companii l-au urmărit în 35 de ore”, scrie Schneier.

Criptograful american este critic şi la adresa faptului că urmărirea pe internet şi realizarea unui profil de utilizator sunt corelate cu alte date despre noi şi sunt puse în legătură. De exemplu, Facebook poate corela comportamentul online cu obiceiuri de consum în viaţa reală, pentru ca magazinele să ştie mai bine ce să ofere clienţilor, în funcţie de preferinţele acestora.

„Există supraveghere continuă. Toţi suntem urmăriţi, tot timpul şi datele sunt stocate pentru totdeauna. Acesta este un stat supravegheat şi e suficient să fie peste cele mai interesante vise ale lui George Orwell”, mai scrie Schneier.

El menţionează şi că ne putem reduce această cantitate de date care sunt primite şi trimise. Cu toate acestea, el spune că oricât de multe astfel de metode de protecţie am avea, modalităţile de supraveghere sunt mult prea multe şi complexe. „Internetul, mailul, telefoanele mobile, browserele web, reţelele sociale, motoarele de căutare. Toate au devenit necesităţi şi nu e realist să refuzăm să le folosim pentru că suntem spionaţi”, menţionează Bruce Schneier.

„Nu există o piaţă liberă în ziua de azi. Noi, consumatorii, nu avem alternativă viabilă. Toate companiile care ne oferă servicii de internet sunt interesate să ne urmărească. Vizitează un site şi va şti sigur cine e. Sunt destule metode prin care suntem urmăriţi fără cookie-uri. Un experiment la Carnegie Mellon a filmat studenţi în campus şi aceştia au fost apoi identificaţi în proporţie de o treime prin compararea imaginii lor cu poze publice de pe Facebok”, mai menţionează specialistul american.

„Suntem terminaţi. Bine aţi venit într-o lume unde Google ştie exact ce tip de filme porno urmăreşti şi mai multe despre interesele tale decât soţia ta. Bine ai venit într-o lume unde operatorul tău mobil ştie mereu unde eşti. Spuneţi adio conversaţiilor private, pentru că ele au loc pe e-mail, SMS sau pe reţelele sociale.

Puteţi citi opinia completă a lui Bruce Schneier pe site-ul CNN. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite