Reţelele virtuale private: răspunsuri la 5 din cele mai frecvente întrebări despre VPN-uri

0
0
VPN virtual private connection FOTO Shutterstock
VPN. FOTO Shutterstock

Într-un scenariu de război, pericolele sunt mult mai mari: datele pot fi utilizate pentru a face rău, în moduri care pot afecta viaţa virtuală dar mai ales aspectele vieţii de zi cu zi.

De la ├«nceputul┬ár─âzboiului din Ucraina, de exemplu, cererea de re┼úele private virtuale (VPN) a crescut cu sute de procente┬áat├ót ├«n ÔÇőÔÇőUcraina, c├ót ┼či ├«n Rusia.

├Än acest┬áarticol, Andr├ę Lameiras, Security Writer al ESET, r─âspunde la unele dintre cele mai frecvente ├«ntreb─âri despre VPN-uri, cum func┼úioneaz─â acestea ┼či cum utilizarea unui VPN poate ad─âuga un nivel de protec┼úie ┼či confiden┼úialitate activit─â┼úilor online.

 

1. Ce este un VPN ┼či cum func┼úioneaz─â?

Te po┼úi g├óndi la un VPN ca la o mantie de invizibilitate pentru adresa ta IP. ├Än loc s─â afi┼čeze adresa ta IP, VPN-ul ÔÇŁva teleportaÔÇŁ conexiunea la un server din ┼úara la care alegi s─â te conectezi ┼či va afi┼ča o adres─â IP care provine din acea loca┼úie.

├Än acest fel, VPN-ul func┼úioneaz─â ca un strat de protec┼úie, cript├ónd toate datele care circul─â prin el ┼či ├«mbun─ât─â┼úind confiden┼úialitatea ta online. Informa┼úiile tale, loca┼úia ┼či istoricul de navigare vor fi indescifrabile pentru oricine ├«ncearc─â s─â te identifice ┼či s─â te urm─âreasc─â. Nici m─âcar furnizorul t─âu de servicii de internet (ISP) nu va putea colecta informa┼úiile.

De exemplu, atunci c├ónd┬áutilizezi un Wi-Fi public, te conectezi la o re┼úea mai pu┼úin sigur─â, cre├ónd oportunitatea perfect─â pentru hackeri pentru a-┼úi accesa dispozitivele. Un VPN va asigura criptarea conexiunii tale ┼či protejarea ├«mpotriva atacatorilor care doresc s─â-┼úi fure informa┼úiile personale, parolele sau detaliile bancare.

De┼či ai putea presupune c─â nu este cazul de ├«ngrijorare ├«n ceea ce prive┼čte re┼úeaua ta de acas─â, aceasta fiind considerat─â sigur─â, deoarece e┼čti proprietarul, acest aspect nu este mereu o garan┼úie. Din p─âcate, nu ┼čtii c├ót de sigur─â este parola re┼úelei de acas─â ┼či nici dac─â aceasta a fost compromis─â.

2. Care sunt beneficiile utiliz─ârii unui VPN?

 • Protejeaz─â informa┼úiile tale private. Informa┼úiile pe care le partajezi sunt p─âstrate pe serverele VPN din ┼úara pe care o alegi, deci nu sunt legate de tine. Serviciile VPN legitime nu ├«┼úi vor ├«nregistra c─âut─ârile ┼či nimeni nu va ┼čti ce site-uri ai vizitat. Acest lucru este important mai ales dac─â locuie┼čti ├«ntr-o ┼úar─â ├«n care libertatea de exprimare ┼či de pres─â sunt limitate.
 • Ascunde informa┼úiile tale de navigare: un VPN va ascunde adresa ta IP de ISP-ului, dar ┼či site-urile web ┼či aplica┼úiile pe care le utilizezi. Cu toate acestea, platforma de socializare pe care o alegi, de exemplu, poate ┼čti c─â tu o utilizezi, pur ┼či simplu pentru c─â e┼čti conectat la contul t─âu - cu alte cuvinte, un VPN nu te poate face complet anonim.
 • Permite accesul c─âtre site-uri web blocate ├«n ┼úara ta. Dac─â un site web nu este accesibil acolo unde locuie┼čti (spre exemplu BBC nu este accesibil ├«n Rusia), po┼úi ocoli (unele dintre) aceste limit─âri, deoarece conexiunea ta la internet se comport─â ca ┼či cum ai fi ├«n alt─â parte.
 • Pune la dispozi┼úie mai mult con┼úinut pe platformele tale de streaming. Deoarece IP-ul t─âu se afl─â ├«ntr-o loca┼úie geografic─â diferit─â, po┼úi profita ┼či de con┼úinut diferit pe platformele de streaming care ofer─â diferite filme ┼či emisiuni, ├«n func┼úie de regiune.
 • ├Än cele din urm─â, poate s─â te ajute s─â economise┼čti bani, deoarece mul┼úi furnizori online cresc pre┼úurile pentru anumite regiuni cu venituri mai mari.

 

3. Este suficient un VPN pentru a-mi proteja confidenţialitatea?

Nu, nu este. Nu exist─â o solu┼úie unic─â pentru toate problemele tale de confiden┼úialitate ┼či siguran┼ú─â. Cu toate acestea, utilizarea unui VPN este un ├«nceput solid. De asemenea, trebuie s─â ┼úii cont de faptul c─â exist─â multe companii care ofer─â VPN-uri; trebuie s─â alegi una ├«n func┼úie de nevoile tale.

Iată câteva lucruri de care ar trebui să ţii cont:

 • Din cauza redirec┼úion─ârii conexiunii c─âtre un alt server, viteza ta de internet ar putea fi mai mic─â. Diferite servicii ofer─â servere cu viteze maxime diferite.
 • Diferite companii au sediul ├«n ┼ú─âri diferite ┼či astfel respect─â reguli ┼či legi specifice, ├«n func┼úie de cerin┼úele de protec┼úie a datelor din jurisdic┼úiile lor.
 • Unele VPN-uri se concentreaz─â pe confiden┼úialitatea datelor, iar altele pe func┼úii de siguran┼ú─â mai complexe.
 • Nu toate serviciile VPN sunt at├ót de demne de ├«ncredere pe c├ót ar putea p─ârea.
 • VPN-urile sunt ilegale ├«n unele ┼ú─âri, ├«n principal ├«n ┼ú─ârile ├«n care este nevoie de unul pentru a ocoli limit─ârile privind accesarea ┼čtirilor din mass-media. ├Än alte ┼ú─âri, nu este ilegal, dar guvernele ├«ncearc─â sistematic s─â blocheze accesul la serviciile lor.
 • Dac─â utilizezi un VPN ├«n timp ce e┼čti conectat, de exemplu, la contul t─âu de socializare, activitatea contului t─âu nu r─âm├óne ascuns─â de acea platform─â de socializare.
 • Niciun VPN nu ofer─â fiabilitate deplin─â, deoarece companiile, ISP-urile ┼či unele guverne pot ├«ncerca s─â le blocheze.
 • Un VPN eficient este un VPN cu plat─â. VPN-urile gratuite pot cauza o serie de probleme ┼či probabil ├«┼úi vor p─âstra datele ┼či jurnalele; cel mai probabil le vor vinde mai departe.


 

4. Cum poţi folosi un VPN ca un profesionist?

Instalarea unui VPN pe fiecare dintre dispozitivele tale ┼či activarea ┼či dezactivarea permanent─â a acestuia ├«n func┼úie de nevoi este posibil─â, dar destul de enervant─â. ├Än loc s─â te conectezi individual, po┼úi activa op┼úiunea VPN ├«n routerul t─âu, at├óta timp c├ót dispune de aceasta (majoritatea routerelor au aceast─â func┼úie).

Toate dispozitivele conectate la o astfel de re┼úea ├«┼či vor trece acum traficul prin tunelul criptat al VPN-ului, securiz├ónd chiar ┼či acele dispozitive care nu accept─â ├«n mod obi┼čnuit VPN-ul, cum ar fi o lamp─â inteligent─â.

Acest lucru este mai dificil de implementat, dar diferi┼úi┬áfurnizori de routere ofer─â explica┼úii┬ádespre cum se face acest lucru. Implementarea unui VPN este, totu┼či, mult mai sigur─â ┼či garanteaz─â un nivel suplimentar de securitate.

 

5. Chiar este necesar un VPN?

├Än general vorbind, tr─âim ├«ntr-o lume ├«n care activit─â┼úile noastre online┬álas─â amprente digitale. De exemplu: c─âutarea de ieri despre durerile de spate aduce, a doua zi, la apari┼úia de anun┼úuri publicitare pentru analgezice; sau poza aceea f─âcut─â la mare diminea┼úa atrage o recomandare de protec┼úie solar─â dup─â-amiaza. Chiar ┼či c─âutarea unui nou loc de munc─â ca jurnalist se poate traduce ├«ntr-un anun┼ú pentru un abonament la ziar. Datele tale sunt valoroase pentru companii ┼či acestea doresc s─â ob┼úin─â informa┼úii c├ót mai precise despre interesele ┼či┬áloca┼úia┬áutilizatorilor, at├ót c├ót le permit algoritmii.

Re┼úelele private virtuale nu sunt un remediu, dar cu c├ót internetul este mai prezent ├«n via┼úa ta, cu at├ót po┼úi beneficia mai mult de pe urma utiliz─ârii unui VPN. Trebuie doar s─â ┼úii cont de faptul c─â exist─â ┼či unele limit─âri.

├Än orice caz, dincolo de ├«mbun─ât─â┼úirea confiden┼úialit─â┼úii ┼či de faptul c─â ajut─â la protejarea datelor tale sensibile, VPN-urile pot, totodat─â, s─â fac─â vie┼úile digitale ale celor din regiunile de conflict mai sigure. Ele pot fi de asemenea o fereastr─â salvatoare c─âtre lumea exterioar─â, pentru cei care tr─âiesc ├«n zone ├«n care accesul liber la informa┼úii este┬áobstruc┼úionat┬áde politic─â sau tehnologie.Ultima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite