Profeţiile lui Florin Talpeş despre partea întunecată a Internetului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Omul de afaceri Florin Talpeş, fondatorul Bitdefender, cea mai mare companie locală de profil şi unul dintre jucătorii de top de pe acest segment la nivel mondial, detaliază  câteva dintre posibilele ameninţări cu care ne-am putea confrunta în acest an în materie de atacuri cibernetice, dar şi despre problemele pe care le au dispozitivele integrate în aşa numitul Internet of Things (IoT), scrie Adevărul Financiar.

Care ar fi un top 3 al ameninţărilor informatice cu care ne vom confrunta în 2015?

F.T.: Numărul 1 în momentul acesta sunt ameninţările de tip URL, adică îţi apar linkuri şi primeşti mesaje gen “Pentru că ai făcut cumpărături în ultimele 12 luni, primeşti un cadou din partea noastră. Doar dă click pe link-ul acesta şi îţi trimitem cadoul”. Acesta  poate fi un mesaj fals, un atac. În momentul în care noi dăm click, ni se poate injecta un virus, un malware, care poate să preia controlul. Poate să ne ia username-ul şi parola şi s-a terminat. Acesta este cel mai mare vector de atac, pentru că este cel mai simplu. Un atacator informatic nu are nevoie de mult la început, are nevoie de username şi de parolă. Acesta este principalul tip de atac care creşte foarte mult, spune Talpeş, citat de Adevărul Financiar.

O altă ameninţare majoră este legată de noile produse ale Apple şi serviciul Apple Pay. Când am un card bancar clasic, acesta face schimb de date cu un POS. Cu Apple Pay, nu se mai comunică date bancare, ci parole temporare, exact ca un token. Dacă, azi, o multitudine din marile atacuri pe care le vedem sunt legate de orice retailer, în momentul în care nu se vor mai face transferuri bancare, POS-ul nu va mai fi o ţintă, pentru că nu se vor mai vehicula datele acolo. Încă nu se întâmplă asta azi, pentru că sunt încă retaileri care nu au adoptat Apple Pay, dar se va întâmpla în câţiva ani. În momentul acela, focusul se va duce pe terminalele mobile. Astăzi, Apple Pay este o facilitate, dar în viitor va deveni o facilitate pentru atacatori.

Mai multe pe Adevărul Financiar.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite