Prima impresie cu Jolla Tablet, gadgetul pentru care s-au donat 2,2 milioane de dolari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Jolla Tablet
Jolla Tablet

Acum doi ani, 20 de angajaţi Nokia au vrut să ducă mai departe munca de pe sistemele de operare dezvoltate înainte după apariţia Microsoft în peisaj. În acest fel au creat Jolla, o companie care a lansat deja un telefon şi o tabletă.

Jolla smartphone a fost adus anul trecut la Mobile World Congress şi folosea sistemul de operare Sailfish 1.0, care se baza pe gesturi pe care utilizatorul trebuie să le facă şi pe un meniu de multitasking, pentru ca trecerea între aplicaţii să fie mai uşoară. De asemenea, sistemul de operare e cel mai frumos de pe piaţă, cu ecrane translucide, cu fonturi extraordinare şi culori minimaliste. E un gadget finlandez cu adevărat.

La Mobile World Congress 2015 am avut ocazia să punem mâna pe tableta Jolla, care a strâns prin crowdfunding suma de 2,2 milioane de dolari, pentru dezvoltarea ei. Cei de la Jolla o produc în cantităţi limitate şi mulţi au asemănat-o cu Nokia N1 (cealaltă companie la care angajaţi vechi sau mai noi ai Nokia duc mai departe viziunea finlandeză, nu cea Microsoft) sau cu iPad Mini. Noi vă spunem dacă au dreptate.

Prima impresie cu Jolla Tablet

Tableta e groasă şi destul de urâtă. Nu se remarcă deloc prin design şi pare că e o tabletă produsă în serie într-o fabrică din China. Ceea ce probabil că şi este. Jolla nu seamănă cu iPad Mini, pentru că asta ar însemna să credem că produsul Apple e urât. Nu ştiu dacă seamănă cu Nokia N1, dar ar fi un dezavantaj pentru Nokia.

Acestea fiind zise, tableta e cumpărată cu sufletul, nu cu ochiul. Telefonul de anul trecut era chiar interesant, şugubăţ. Tableta e destul de clasică.

Ecranul tabletei e foarte puţin luminos, ceea ce vine într-un mix periculos cu tema de culori aleasă, foarte neutră, în negru, gri şi turcoaz. M-a deranjat luminozitatea scăzută a tabletei.

Performanţa nu poate fi analizată foarte bine, pentru că tableta are o fluiditate specifică Sailfish, animaţiile sunt diferite de cele de la Android sau iOS, dar nu am avut probleme cât am folosit-o.

Sistemul de operare e orgasm de design

Sailfish 2.0 e mai matur, deşi se bazează în continuare pe gesturi destul de complicate. Probabil că în timp înveţi să o foloseşti bine. În galeria foto de mai jos puteţi vedea câteva exemple de gesturi care se folosesc, pentru că device-ul nu are butoane.

Există un meniu principal de notificări. Practic, ceea ce cunoaştem la alte telefoane sau tablete ca bara de notificări a devenit la Jolla un adevărat centru de informaţii, de pe Facebook, Instagram, mail, telefon sau din listele de cumpărături. În forma aceasta, care se bazează pe un ecran translucid, fonturi excelente şi absenţa pictogramelor, Sailfish este mai mult o victorie a caligrafiei. Surprinzător, chiar este folosibilă aşa.

Jolla Tablet

Aplicaţiile se găsesc cu un swipe de jos în sus, iar din setări putem modifica gesturile pe care le facem. Ca la BlackBerry 10, programele deschise rămân pe ecranul principal. Încap nouă pe pagini şi această formulă e folosită pentru o trecere rapidă de la una la alta, trecere care poate fi făcută şi prin swipe din stânga în dreapta. Puteţi naviga printre aplicaţii cu uşurinţă în felul acesta.

Jolla poate rula aplicaţii de Android, care s-au mişcat foarte bine. Costă în varianta de 64 de GB 250 de dolari, ceea ce este rezonabil pentru cantitatea de noutate pe care o conţine.

Jolla Tablet

Concluzii

Vă mărturisesc că sunt subiectiv, pentru că Jolla mi-a plăcut din primul moment. Îmi place nebunia lor, îmi place drumul lor diferit şi sistemul de operare.

De asemenea, cred că orice designer ar fi mândru de acest sistem de operare. Îl înveţi în timp, deşi trebuie să dai de multe ori cu degetul pe ecran până să reţii totul.

Jolla Tablet merită cumpărată, măcar pentru că e un sistem de operare original şi un hardware relativ puternic.

Specificaţii tehnice

Jolla Tablet are un ecran de 7,85 inci, o rezoluţie de 2.048×1.536 pixeli, un procesor cu patru nuclee Intel şi 2GB de memorie RAM. Stocarea se face în 32GB de spaţiu, iar sistemul de operare Sailfish este capabil să ruleze aplicaţii dezvoltate pentru Android. Marc Dillon, director şi cofondator Jolla, spune că este cel mai bun dispozitiv la multitasking, unul dintre atuurile platformei.

Camera foto a tabletei are 5 megapixeli, iar cea frontală are 2 megapixeli. La primul test au mers destul de lent. Bateria tabletei este de 4.300 de miliamperi

Mai jos o galerie foto cu dispozitivul. Imaginile au fost făcute cu un Fuji Finepix X10 de la F64. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite