Planul secret al Uniunii Europene: Poliţia va putea controla orice maşină de la distanţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maşinile vor fi monitorizate cu ajutorul unui dispozitiv amplasat în interiorul lor FOTO Wired
Maşinile vor fi monitorizate cu ajutorul unui dispozitiv amplasat în interiorul lor FOTO Wired

Uniunea Europeană are în plan introducerea unor sisteme care le vor permite poliţiştilor să oprească automat motorul maşinilor. Dispozitivele vor fi montate pe toate maşiile. Practic, toţi vom avea o telecomandă în maşină, dar care va fi operată de autorităţi.

Potrivit “The Daily Telegraph”, mai mulţi ofiţeri de poliţie din Uniunea Europeană s-au întâlnit în secret pentru a pune la punct planul de a opri de la distanţă maşinile, ca parte a îmbunătăţirii sistemului de supraveghere şi control.

“Proiectul poate fi transformat într-un standard pentru piaţa europeană”, se arată în documentul confidenţial. Până la finalul acestui deceniu, Uniunea Europeană ar avea în plan introducerea unor dispozitive în maşini, care să poată fi accesate de poliţişti ce vor sta în faţa calculatoarelor şi vor monitoriza traficul.

Tehnologia ar urma să fie dezvoltată de-a lungul unui plan de şase ani, pentru a putea elimina urmăririle “ca-n filme”, când un suspect fuge de poliţişti cu viteză mare. Propunerea face parte din obiectivele cheie ale Reţelei Europene pentru Securitate (Enlets).

Documentele au fost publicate de către Statewatch, o organizaţia non-guvernamentală care urmăreşte cu atenţie respectarea drepturilor omului, libertăţilor civile şi supravegherea din partea statului. “Trebuie să avem dovezi că dispozitivele răspund unei nevoi reale şi să vedem cum vor putea fi implementate”, a declarat Tony Bunyan, directorul Statewatch.

În 2012, scrie cotidianul britanic, Enlets a primit 484.000 de lire sterline din partea Comisiei Europene pentru misiunea de a susţine poliţia din statele membre şi pentru reducerea infracţionalităţii. Alte tehnologii includ recunoaşterea automată a numerelor de înmatriculare, cu ajutorul camerelor video şi distribuirea de informaţii clasificate între agenţiile din fiecare stat. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite