Planul secret al Chinei pentru "detonarea internetului" inamicilor. Războiul cibernetic, descris într-un raport militar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
razboi cibernetic

Armata chineză se pregăteşte şi pentru războiul cibernetic, care ar consta în atacuri asupra sateliţilor şi folosirea personalului său pentru un război al poporului pe cale digitală, se arată într-un document intern.

"The Washington Free Beacon" citează acest document în care se arată planurile Chinei în privinţa războiului digital. "Tehnologia cibernetică se dezvoltă, iar războiul digital a început silenţios", se arată în raport. Dacă în trecut strategia de război era construită în jurul armelor nucleare, informaţia este principala armă din acest moment, iar aceasta se poate obţine prin atacuri informatice.

Raportul a patru ingineri care lucrează în Shanghai, la un centru de cercetare pentru armată, trage cortina de pe vălul informaţional chinez şi arată planurile pe care le-ar putea folosi chinezii în cadrul unui conflict pe viitor.

"Războiul cibernetic nu este limitat la personalul militar. Toţi cei care au cunoştinţe speciale şi capacităţi informaţionale pot participa la execuţia sa. Războiul digital poate fi numit războiul poporului", se mai arată în raport.

Conceptul de război al poporului a fost dezvoltat prima oară sub conducerea liderului Mao Zedong. Raportul arată că acest concept este adaptat astăzi la tehnica modernă. Potrivit unui reprezentant al armatei chineze, documentul a circulat în mediul militar şi în cel al serviciilor de informaţie. Este prima oară când un asemenea document secret este tradus public de către americani, pentru că în trecut aceştia s-ar fi temut de un conflict deschis cu China. Un purtător de cuvânt al guvernului de la Beijing nu a dorit să comenteze acuzaţiile. În trecut, oficialii chinezi au negat faptul că ţara lor ar fi implicată în atacuri cibernetice.

Atacuri asupra sateliţilor de comunicaţii

De ce este important pentru China să-şi dezvolte astfel de capacităţi? Statele Unite ale Americii au o forţă militară tradiţională mult prea mare pentru a putea fi întrecute, aşadar chinezii dezvoltă partea digitală, unde pot câştiga. "Războiul digital este un act beligerant care utilizează tehnologie spaţială şi o combină cu tehnologia cibernetică, menţinând controlul asupra lumii digitale", se mai arată în raport. Deoarece acesta se desfăşoară cu ajutorul sateliţilor, războiul se va putea duce şi aici. Sateliţii şi vehiculele spaţiale sunt considerate nodurile exterioare ale unui asemenea conflict. Mulţi au speculat în jurul motivului pentru care chinezii şi-au arătat un brusc interes în industria spaţială şi vor să-şi construiască o staţie spaţială proprie. Deşi tehnologia lor fizică este mult înapoiată faţă de a americanilor, este un punct de start.

Raportul mai arată că astronauţii chinezi se pregătesc să simuleze în viitor atacuri şi recunoaşteri cu ajutorul vehiculelor spaţiale. "Un atac cibernetic în spaţiu va fi făcut cu ajutorul tehnologiei moderne şi cu metode diverse. Va folosi ciberspaţiul pentru a dezafecta, slăbi şi distruge acţiunile digitale ale inamicului, dar şi instalaţiile acestuia", mai scrie în raport. Evident, chinezii vorbesc de posibila distrugere a sateliţilor de comunicaţii.

Soft Kill şi Hard Kill

De asemenea, documentul mai descrie şi folosirea viruşilor informaţionali pentru a fura şi a distruge date, atacuri de tip denial of service pentru oprirea unor site-uri şi servere, prin "detonarea unei bombe în reţea care poate paraliza instantaneu rinamicul".

Există două metode descrise de chinezi: unele de tip "soft kill" şi unele "hard kill".

Atacurile Soft Kill sunt rapide, iar inamicul nu-şi va da seama de ele decât abia la final. Metodele soft kill sunt înşelătoare şi ascunse. Sunt dificil de detectat şi monitorizat.

Atacurile Hard Kill includ rachete şi alte arme, care includ lasere, arme de frecvenţe radio şi cu particule.

Varianta completă a articolului poate fi citită pe "The Washington Free Beacon".

Pe aceeaşi temă:

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite