Plan X: Războiul cibernetic ca joc video

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Prin Plan X, războiul cibernetic s-ar putea desfăşura cu ajutorul unei interfeţe vizuale FOTO Massive Black
Prin Plan X, războiul cibernetic s-ar putea desfăşura cu ajutorul unei interfeţe vizuale FOTO Massive Black

Oamenii de ştiinţă de la  DARPA lucrează la o modalitate de a simplifca războiul cibernetic. Proiectul „Plan X“ are ca scop transformarea  frontului cibernetic, reprezentat de linii de cod, într-o interfaţă vizuală ce poate fi înţeleasă cu uşurinţă de oricine, potrivit The Verge.

Practic, cei de la DARPA încearcă să transforme atacurile cibernetice într-un joc video. „Plan X“ a luat naştere în 2012. „Să zicem că joci World of Warcraft şi ai o sabie cu +5 sau ceva de genul. Nu trebuie să ştii prin ce vrăji a fost făcută sabia, nu? Trebuie doar să ştii că are anumite atribute şi că te poate ajuta în anumite moduri. Conceptul e acelaşi. Nu ai nevoi de detalii tehnice“, a declarat cercetătorul în cibersecuritate Dan Roelker, pentru Wired.

Anul acesta, „Plan X“ va intra într-un proiect de dezvoltare ce va costa 110 milioane de dolari şi va ţine aproximativ patru ani. Interfaţa a fost dezvoltată de Frog Design, împreună cu Massive Black  - companie care a lucrat, printre altele, la BioShock şi Transformers.  Ideea de joc video se răsfrânge asupra tuturor aspectelor proiectelor. Una dintre ideile propuse de Massive Black constă într-o listă cu tipuri de atacuri care pot fi activate prin apăsarea unui singur buton. 

Mai mult, la fel ca în jocurile RPG (role playing game), utilizatorii sunt încurajaţi să-şi gestioneze cât mai bine resursele, fiind implementat un sistem de puncte.  „Poate că ai cheltuit 4 milioane de dolari costruind X. Dacă foloseşti itemul respectiv, există 50% şanse să îl pierzi“, a spus Roeker.  În acest moment, interfaţa nu este legată de niciun sistem care monitorizează războiul cibernetic.

Când va fi gata, interfaţa va putea fi folosită de oricine şi va putea fi controlată cu ajutorul unei mese cu ecran tactil. Practic, forţele armate vor putea selecta ce punct de interes vor să atace şi vor alege dintr-o listă care are putea cumprinde atacuri DNS sau rootkituri.

Vrem să discutăm cu voi, „Adevărul Tech“ este şi pe Facebook

Tehnologie



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite