ADEVĂRUL LIVE Şeful SIE Teodor Meleşcanu: „Pentru România, ameninţările la nivel mondial sunt, mai degrabă, şanse“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Teodor Meleşcanu FOTO Eduard Enea
Teodor Meleşcanu FOTO Eduard Enea

Şeful Serviciului de Informaţii Externe (SIE), Teodor Meleşcanu, a discutat cu jurnaliştii „Adevărul” Ioana Lupea şi Dan Marinescu despre noile pericole mondiale cărora trebuie să ne pregătim să le facem faţă.

Teodor Meleşcanu a explicat relaţia SIE cu Ministerul Afacerilor Externe.

„Activitatea noastră de informare începe de acolo de unde se termină activitatea Ministerului de Externe. Tot ceea ce se colectează vine înapoi la MAE, la preşedinţie, la primul-ministru, pentru îndeplinirea obiectivelor politice. Noi suntem nişte prestatori de aservicii, un pic mai speciali.Câteaodată, faţă de MAE, pentru SIE, o secretară este mai important decât şeful ei", a spus Meleşcanu.

„Obligaţia noastră este să oferim politicienilor informaţia corectă. Apoi, ei decid. Noi garantăm pentru ceea ce furnizăm.” 

Teodor Meleşcanu la Adevărul LIVE cu Ioana Lupea şi Dan Marinescu

Despre legea propusă de Sorin Roşca Stănescu care cere interzicerea societăţilor comerciale conduse de SIE

„SIE nu este pregătit pentru a face afaceri pentru a se finanţa. A face spionaj este o meserie, iar a face afaceri este cu totul altceva. Activitatea SIE trebuie să fie bugetată. Statul îţi dă bani pentru a face anumite lucruri. Nu se pot crea firme pentru a obţine profit, ci numai pentru a îndepli legendara formulă de a acoperi ofiţeri.”

Despre problema alimentară şi energetică

„Dacă încercăm să fim foarte realişti şi obiectiv în ceea ce priveşte aceste ameninţări, pentru noi sunt mai degrabă şanse. În criza alimentară, care ţine şi de criza de apă, România are un avantaj pentru ca are o resursa de apă şi una agricolă considerabile, deci pentru ţara noastră este o şansă. Suntem o ţară are resurse energetice, inclusiv în ceea ce priveşte gazele de şist. România este una dintre ţările care va avea un avantaj. Problema noastră este cea a transportului de energie. Trebuie să securizăm rutele de a transporta energie către beneficiari.”

Despre eventualele presiuni asupra serviciilor secrete

Preşedintele Traian Băsescu a declarat că există presiune asupra serviciile secrete, iar George Maior a afirmat că s-ar face presiuni din interior şi asupra SRI. „Există şi asupra SIE presiuni din interior?” a întrebat Ioana Lupea, publicist comentator „Adevărul”.

„Evaluarea unor asemenea lucruri este subiectivă. În ceea ce priveşte SIE, niciodată nu a exista o intervenţie la nivelul conducerii serviciului care să determine operaţiuni acţiuni care să fie la limita legii sau dincolo de lege. O asemenea chestiuni nici nu ar fi posibilă datorită modului în care funcţionăm. La nivel de comandă, au mai fost anumite demersuri care, într-un fel, ar putea fi interpretate ca a fi o modalitate pentru a determina o anumită linie în gândire şi în acţiune. Dar presiuni de a face ceva pe lângă lege nu au existat”, a răspuns Teodor Meleşcanu.

Despre Pacepa

Consider că dezbaterea dumneavoastră (seria de materiale „Adevărul” despre generalul Ion Mihai Pacepa, n.r.) este o reflectare a acestei apariţii periodice la nivelul dezbaterii publice a unei teme care prezintă interes pentru oameni. Oamenii sunt atraşi de această latură ocultă şi obscură a activităţii de informare.

Eu nu văd un pericol deosebit. Nu văd scenarii legate de Pacepa, pentru că, dacă acesta mai trăeişte, ar trebui să aibă în jur de 85 de ani. Nu mai reprezintă o miză.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite