Noua tehnologie AI de la Google ar putea fi mai inteligentă decât GPT-4 de la OpenAI

0
Publicat:

Săptămâna aceasta, Google a prezentat Gemini, care pare deja un rival înfricoșător de inteligent pentru GPT-4 de la OpenAI.

google gemini featured jpg

Gemini este format din trei modele diferite, care variază în funcție de dimensiuni și capacități. Cel mai avansat model al său, Gemini Ultra - care nu este încă disponibil pentru public, dar despre care Google spune că este conceput pentru "sarcini foarte complexe" - depășește GPT-4 în mai multe domenii, de la cunoașterea unor subiecte precum istoria și dreptul la generarea de cod în Python și până la sarcini care necesită un raționament în mai mulți pași, a precizat Google în anunțul său, scrie businessinsider.com.

Google a precizat că Gemini a depășit GPT-4 la testul Massive Multitask Language Understanding, sau MMLU, care este una dintre cele mai populare metode de evaluare a cunoștințelor și a abilităților de rezolvare a problemelor modelelor de inteligență artificială.

L-ați putea compara cu "testul SAT pentru modelele de inteligență artificială", a declarat Kevin Roose în cadrul podcastului de tehnologie Hard Fork al The New York Times. Cu toate acestea, MMLU este un pic mai avansat decât un examen tipic de pregătire pentru facultate. Acesta acoperă 57 de subiecte, inclusiv matematică, fizică, istorie, drept, medicină și etică, pentru a testa atât cunoștințele despre lume, cât și abilitățile de rezolvare a problemelor, potrivit anunțului făcut de Google.

Gemini Ultra a obținut un scor de 90% la MMLU, în timp ce GPT-4 a obținut 86,4%, potrivit Google.

Dar cea mai impresionantă realizare a lui Gemini Ultra ar putea fi faptul că este, de asemenea, primul model care a depășit performanța experților umani la MMLU. Experții umani au obținut un scor de aproximativ 89,8%, a precizat Google într-un raport tehnic privind Gemini.

"Cred că dacă v-ați întoarce chiar și cu doi sau trei ani în urmă și le-ați spune cercetătorilor în domeniul inteligenței artificiale că Google va avea un model care va obține 90% la MMLU, adică mai bine decât un fel de prag de referință pentru experții umani, aceștia ar fi spus, ei bine, asta este AGI", a spus Roose. AGI, sau inteligența generală artificială, este o formă ipotetică de inteligență artificială care poate procesa capacități umane complexe, cum ar fi bunul simț și conștiința.

GPT-4 a depășit într-adevăr Gemini Ultra cu câteva puncte procentuale într-o evaluare a capacităților de raționament de bun simț pentru sarcinile zilnice, potrivit Google.

Dar un avantaj pe care Google spune că Gemini îl are față de alte modele este că este nativ multimodal, ceea ce înseamnă că a fost proiectat de la zero pentru a procesa mai multe tipuri de date, de la text la audio, la coduri, la imagini și video. Alte modele multimodale au fost create prin "coaserea" modelelor bazate doar pe text, doar pe viziune și doar pe audio într-un "mod suboptimal", a declarat Oriol Vinyals, vicepreședintele departamentului de cercetare al Google DeepMind, într-un videoclip în care a anunțat Gemini.

Ca urmare, Google spune că designul Gemini îi permite să înțeleagă mai bine intrările decât modelele multimodale existente. Cercetătorii din spatele blogului SemiAnalysis spun, de asemenea, că Gemini va "zdrobi" probabil GPT-4 din cauza puterii de calcul.

În timp ce Gemini Ultra a creat cu siguranță așteptări mari pentru sosirea sa, juriul încă nu știe cum se va descurca trio-ul de modele Gemini în fața OpenAI, care are deja un avantaj în ceea ce privește conștientizarea consumatorilor.

Primele reacții la Gemini Pro, mai puțin avansat, care este accesibil prin intermediul robotului de chat Bard al Google, au fost pozitive. Cu toate acestea, modelul a avut, de asemenea, probleme de acuratețe și halucinații. Acesta le-a spus chiar oamenilor să apeleze la Google pentru răspunsuri la întrebări controversate.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite