Noile avioane NASA care ar putea revoluționa transportul aerian

0
Publicat:

Au fost dezvăluite noi imagini cu două dintre cele mai importante proiecte de aeronave ale NASA. Aceste viitoare avioane vor să reprezinte următoarea generație de zboruri sustenabile - și, de asemenea, să arate bine atunci când fac acest lucru.

NASA și Boeing au dezvăluit noua aeronava X-66A
NASA și Boeing au dezvăluit noua aeronava X-66A

În primul rând, este vorba despre X-66A, pe care NASA l-a pregătit împreună cu Boeing în cadrul proiectului său Sustainable Flight Demonstrator. Gigantul aerospațial american dorește să construiască, să testeze și să zboare un avion cu un singur culoar care să reducă emisiile înainte de sfârșitul deceniului. X-66A este demonstratorul la scară reală pe care vor face toate acestea, scrie edition.ccn.com

"Scopul nostru este ca parteneriatul dintre NASA și Boeing pentru a produce și testa un demonstrator la scară reală să contribuie la realizarea unor viitoare avioane comerciale de linie mai eficiente din punct de vedere al consumului de combustibil, cu beneficii pentru mediu, pentru industria aviației comerciale și pentru pasagerii din întreaga lume", a declarat Bill Nelson, administratorul NASA, într-o declarație din ianuarie. "Dacă vom avea succes, am putea vedea aceste tehnologii în avioanele pe care publicul le va lua pe cer în anii 2030".

Designul la care lucrează NASA și Boeing ar putea reduce consumul de combustibil și emisiile cu până la 30% față de cele mai eficiente avioane din prezent, potrivit agenției.

Acesta se numește conceptul Transonic Truss-Braced Wing, care se bazează pe aripi alungite și subțiri, stabilizate de lonjeroane diagonale care leagă aripile de aeronavă. Forma conceptului creează mai puțină rezistență la înaintare, ceea ce înseamnă că se consumă mai puțin combustibil.

Noua livrea a fost dezvăluită la EAA AirVenture Oshkosh și prezintă o caroserie albă cu o coadă cu dungi albastre, portocalii și roșii.

„O aeronavă experimentală”

"Aceasta este o aeronavă experimentală", a declarat în ianuarie Bob Pearce, administrator asociat al NASA pentru Direcția Misiunilor de Cercetare Aeronautică. "Nu este o dezvoltare comercială a unei aeronave cu care pasagerii vor zbura astăzi. Iar motivul pentru care trebuie să facem acest lucru este că este o tehnologie cu risc ridicat. Încercăm să validăm tehnologia".

Primul zbor de testare a acestui demonstrator la scară reală va avea loc în 2028. NASA speră ca, într-o zi, tehnologia să deservească aproximativ jumătate din piața comercială prin intermediul avioanelor cu un singur culoar pe distanțe scurte și medii.

Companiile aeriene se bazează în mare măsură pe avioanele cu un singur culoar, care reprezintă aproape jumătate din emisiile din aviație la nivel mondial, potrivit NASA. Boeing estimează că cererea pentru noile avioane cu un singur culoar va crește cu 40.000 de avioane între 2035 și 2050.

Obiectivul este ca această tehnologie să deservească aproximativ 50% din piața comercială prin intermediul avioanelor cu un singur culoar pe distanțe scurte și medii, a declarat Nelson.

FOTO NASA
FOTO NASA

Celelalte avioane care vor primi o nouă înfățișare sunt avioanele electrice hibride pe care GE Aerospace și magniX le dezvoltă în cadrul proiectului Electrified Powertrain Flight Demonstration (EFPD) al NASA.

Scopul proiectului este de a permite o nouă generație de aeronave cu propulsie electrică. NASA colaborează cu partenerii din industrie la noi tehnologii, inclusiv motoare, electronice și materiale mai ușoare și mai eficiente, care pot contribui la îmbunătățirea eficienței combustibilului și la reducerea emisiilor.

Vor urma mai multe teste de zbor

Aceste tehnologii vor fi testate și demonstrate pe aeronave existente modificate.

Un Saab 340B îmbunătățit, cu livrea albă și albastră, va fi folosit pentru zboruri la sol și pentru teste cu un sistem de propulsie electrică hibridă de clasa megawatt, dezvoltat de GE Aerospace. (Un tren de propulsie, pentru cei neinițiați, este sistemul care reunește toate componentele pentru a duce un vehicul înainte). NASA spune că zborurile vor avea loc până la mijlocul acestui deceniu.

O aeronavă DeHavilland "Dash 7" modificată, cu livrea roșie și albă, găzduiește grupul motopropulsor hibrid al magniX, care colaborează cu AeroTEC și Air Tindi la zborurile de testare.

Se speră că, în cele din urmă, de acest proiect vor beneficia aeronavele cu turbopropulsie pe distanțe scurte - de tipul celor care transportă între 30 și 70 de pasageri - precum și avioanele comerciale regionale cu un singur culoar care transportă până la 180 de pasageri.

NASA spune că intenționează să efectueze cel puțin două demonstrații de zbor în următorii cinci ani, astfel încât noile tehnologii să poată fi introduse comercial în Statele Unite între 2030 și 2035.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite