Milioane de români, miliarde de minute - cât de mult am vorbit la telefon în 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Conform datelor statistice raportate, la 30 iunie 2014, numărul de abonaţi la serviciile de telefonie fixă a scăzut cu 0,8%, până la 4 milioane, în timp ce numărul de utilizatori de servicii de telefonie mobilă pe bază de abonament a crescut cu 1,3%, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Numărul total de utilizatori activi la telefonie mobilă a ajuns la 22,3 milioane, cu 1,4% mai puţini decât la mijlocul anului 2013, în timp ce numărul de linii de telefonie fixă a scăzut cu 1,9%, până la 4,6 milioane.

Reducerea numărului de utilizatori activi ai serviciilor de telefonie mobilă este cauzată de scăderea anuală cu 3,4% a utilizatorilor pe bază de cartele preplătite active, dar, în acelaşi timp, trebuie remarcat că numărul de utilizatori pe bază de abonament a înregistrat creşteri constante în ultimul an.

În România, la mijlocul acestui an, existau 9,4 milioane de utilizatori pe bază de abonament şi 12,9 milioane utilizatori pe bază de cartele preplătite active. Scăderea numărului de utilizatori activi s-a reflectat în scăderea ratei de penetrare a serviciilor de telefonie mobilă la 100 locuitori, de la 112,3% la 30 iunie 2013, la 110,7% la 30 iunie 2014.

Deşi numărul total de utilizatori activi a scăzut, gradul de utilizare a serviciilor de telefonie mobilă este în continuă creştere.

Creştere pe traficul de voce şi pe SMS

Astfel, traficul de voce în reţelele mobile realizat în primul semestru al anului 2014 a înregistrat o creştere anuală de 5,3%, până la 33,2 miliarde de minute, fiind observate creşteri pe toate segmentele de apeluri, cele mai importante fiind în cazul traficului către reţele internaţionale şi cu transmisie prin satelit (+62%) şi, respectiv, al traficului către alte reţele de telefonie mobilă (+28%), în timp ce traficul în reţelele mobile proprii a crescut cu doar 1,6%, iar traficul către reţele publice fixe a înregistrat o creştere de 2,1%.

În ceea ce priveşte structura traficului de voce de telefonie mobilă, traficul rezultat din apelurile utilizatorilor de cartele preplătite deţinea ponderea ce mai mare în numărul total de minute (54%), în timp ce traficul aferent utilizatorilor pe bază de abonament reprezenta 46% din total, din care categoria reprezentată de utilizatorii - persoane fizice - 33%, iar cea a utilizatorilor - persoane juridice - 13%.

În cazul traficului de mesaje SMS, în prima parte a anului 2014 au fost trimise aproximativ 9,7 miliarde de mesaje SMS, cu 19% mai multe faţă de semestrul I al anului 2013, 91% dintre acestea fiind trimise în propria reţea.

Durata medie a unui apel în semestrul I 2014 a crescut la 2 minute şi 27 de secunde, iar traficul de voce mediu realizat de un utilizator activ a fost de 4 ore şi 5 de minute pe lună, cu 13 minute mai mult decât în semestrul I 2013. În medie, un utilizator a transmis 71 de mesaje SMS pe lună, cu 11 mai multe decât în aceeaşi perioadă a anului 2013.

Puteţi vedea mai jos un grafic al tendinţelor de pe piaţa telefoniei mobile

image
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite