Mastodon: ce este și cum poate fi utilizată rețeaua unde migrează utilizatorii Twitter

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După ce Elon Musk a preluat Twitter, sute de mii de utilizatorii au ales să migreze spre Mastodon, o rețea veche de șase ani, care care capătă rapid popularitate, potrivit BBC.

Mastodon, rețeaua spre care se îndreaptă unii utilizatori de Twitter
Mastodon, rețeaua spre care se îndreaptă unii utilizatori de Twitter FOTO Shutterstock

În urma preluării Twitter de către miliardarul Elon Musk, foarte mulți useri, de la vedete la oameni obișnuiți, au părăsit rețeaua, iar unii dintre ei au căutat platforme alternative. Unul dintre cei mai mari beneficiari este Mastodon, rețea în care numai săptămâna trecută au venit peste 230.000 de utilizatori. Astfel, Mastodon are acum peste 655.000 de utilizatori.

În aparență, Mastodon este o copie Twitter: userii scriu postări numite „toots“ (la care se poate comenta, care se pot aprecia și se pot redistribui) și se pot urmări unul pe altul, în funcție de interese. În fapt, Mastodon funcționează într-un mod total diferit de Twitter, încât este o rețea descentralizată, adică nu este deținută de o singură companie sau de o singură persoană.

Mastodon, rețea descentralizată

Faptul că este o rețea descentralizată a atras mulți utilizatori noi, dar a și creat confuzie. Iată prin ce este diferită de Twitter rețeaua Mastodon.

Mastodon nu este o singură platformă și nu este deținut de o singură persoană sau firmă. Există mai multe servere diferite, care se conectează și formează o rețea colectivă și care sunt deținute de persoane și companii diferite.

Primul lucru pe care trebuie să-l faceți când vă înregistrați este să alegeți un server. Există o multitudine de servere tematice: după țară, oraș sau interes (tehnologie, jocuri, food etc.).

Nu contează pe care dintre ele vă aflați, deoarece veți putea oricum să urmăriți utilizatorii pe celelalte servere, dar serverul ales reprezintă o comunitate în care există mai multe șanse să fie postate subiecte care vă interesează.

Cum pot fi găsiți userii pe Mastodon

Dacă vă aflați pe același server, puteți căuta doar după numele persoanei respective, dar dacă aceasta se află pe un alt server, veți avea nevoie de adresa completă. Spre deosebire de Twitter, Mastodon nu va sugera persoane care v-ar putea interesa. De asemenea, puteți căuta hashtag-uri.

Avantajul platformelor descentralizate este că nu pot fi conduse de o singură persoană și nu pot fi cumpărate sau vândute. Dezavantajul este că, dacă persoana sau compania care deține un server decide să renunțe la el, pierdeți contul. Mastodon le cere proprietarilor de servere să le dea utilizatorilor un preaviz de trei luni dacă decid să închidă serverul respectiv.

Moderarea conținutului, cea mai mare problemă

Moderarea conținutului este o problemă a rețelei și ar putea deveni una majoră dacă Mastodon continuă să crească. În prezent, serverele au reguli proprii de moderare, iar unele servere nu au deloc. Postările pot fi raportate direct proprietarilor de server. Dacă este vorba de un discurs instigator la ură sau de conținut ilegal, atunci acești proprietari îl pot șterge, dar asta nu înseamnă că îl șterg în totalitate, deoarece serverele sunt conectate între ele.

În rețeaua Mastodon nu există reclame și este în mare parte gratuită, dar unii proprietari de servere pot cere donații.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite