Marele război: cartelă sau abonament?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Analiza a fost realizată luând în calcul preţul unui iPhone, atât la abonament, cât şi la cartelă
Analiza a fost realizată luând în calcul preţul unui iPhone, atât la abonament, cât şi la cartelă

T-Mobile a renunţat în SUA la subvenţia pentru abonament. „Adevărul” analizează diferenţele de tarife dintre abonamente şi cartele în România, la cei trei operatori de telefonie mobilă.

Operatorul T-Mobile din Statele Unite ale Americii, filială a lui Deutsche Telekon, doreşte să schimbe modelul de business pe care se bazează toate abonamentele de telefonie mobilă. Astfel, ei vor să nu mai subvenţioneze telefoanele în momentul cumpărării lor, în schimbul unui abonament care să acopere costurile timp de 12 luni sau 24 de luni. David Pogue, jurnalist la „The New York Times” titrează „Marea păcăleală a subvenţiilor pentru telefoanele mobile s-a încheiat”. Practic, T-Mobile doreşte să vândă telefonul ori la preţul său integral, iar abonamentul să vină separat sau utilizatorii să cumpere terminalele în rate, evidenţiate separat pe factura abonamentului la final de lună.

Clientul poate să plătească 100 de dolari, iar apoi lunar va plăti câte 20 de dolari sau mai mult, în funcţie de câţi bani dispune într-o lună. Noile planuri tarifare pentru Statele Unite ale Americii includ apeluri şi mesaje nelimitate, acces la internet nelimitat, la preţuri de 50, 60 sau 70 de dolari pe lună. Sistemul este unul care avantajează atât utilizatorul, pe de o parte, dar şi operatorul, pe de cealaltă parte. Abonamentul de date aduce profit producătorului, fără să mai fie nevoit să vândă telefoane subvenţionate, pentru a-şi recupera mai târziu banii.

În România, telefoanele noi sunt subvenţionate în funcţie de abonament. Toţi operatorii iau în calcul două criterii: durata abonamentului şi preţul acestuia. Este o păcăleală abonamentul din România sau o cartelă SIM, fără abonament, ar fi mai folositoare?

Cartele în avantaj

Pentru a afla acest lucru, am luat în calcul câteva opţiuni pe care le-ar avea cineva, folosind ca bază ofertele pentru unul dintre cele mai populare smartphone-uri din România, iPhone 5, lansat anul trecut. Vom folosi telefonul standard, de 16 GB pentru a evidenţia diferenţele dintre operatori, dar şi diferenţele dintre abonamente şi ofertele de pe cartelele prepay.

Astfel, cel mai mare operator din România, Orange, oferă iPhone 5 cu abonament, începând de la preţul de 349 de euro, cu un abonament Pantera 51. Lunar vom plăti 51 de euro pentru 450 de minute naţionale, 450 de SMS-uri naţionale,  3.000 de minute şi SMS-uri în reţea şi internet pe mobil nelimitat. La finalul unui abonament de 24 de luni, pe care avem voie să-l întrerupem, dar regulamentul Orange prevede că utilizatorul trebuie să plătească o taxă de 100 de euro pentru cartela SIM şi contravaloarea lunilor rămase, preţul final ajunge la 1.573 de euro.

Ce oferte asemănătoare există pentru utilizatorii de cartele pre pay? Am pus cap la cap combinaţia care se aseamănă cel mai mult cu oferta Pantera 51 de la Orange. Cu 9 euro putem primi 3.000 de minute şi SMS-uri în reţea şi 200 de minute naţionale. De asemenea, pentru internet mobil există mai multe opţiuni care au fiecare avantaje şi dezavantaje. Pentru 15 euro avem 8 GB de trafic de date. Combinându-le, ajungem la suma de 24 de euro pe lună. După doi ani, putem aduna telefonul, pe care am plătit 729 de euro şi preţul ofertelor, 576 de euro şi ajungem la 1.305 euro. Dar internetul pre pay de 10 sau 13 euro are avantaje, doar că el este împărţim. Pentru 13 euro vom primi 4 GB generali şi 6 GB în timpul nopţii, iar la 10 euro primim 2 GB generali şi 8 GB în timpul nopţii. Astfel, ajungem la 1.041 de euro sau 969 de euro.

Abonamentul oferă mai multe date

Tot la 349 de euro vine iPhone 5 la Vodafone cu un abonament de 59 de euro. Acesta are 3.000 de minute incluse în reţea, 400 de minute naţionale, 300 de MMS-uri naţionale, 1,5 GB de trafic inclus, 500 de SMS-uri naţionale şi 3.000 de SMS-uri în reţea. Oferta poate părea mai sărăcăcioasă la nivelul datelor mobile, dar oferă mai multe pe conectivitatea prin apeluri şi SMS. La finalul unui contract de 24 de luni, ajungem la un total de 1.765 de euro.

Pe cartelele prepay, oferta ne ajunge la finalul a doi ani la 1.147 de euro, cu o opţiune de internet de 1 GB pe lună, la 8 euro şi 9 euro pentru 3.000 de minute sau SMS în reţea şi 200 de minute sau SMS-uri naţionale.

Cosmote oferă iPhone 5 la 272 de euro (1.199 de lei) cu un abonament Smart XXL+ de 56 de euro pe lună. Acesta oferă 3 GB de trafic, 2.000 de minute şi SMS-uri în reţea, 2.000 de minute în Romtelecom, 500 de minute naţionale şi internaţionale. La liber, introducem o ofertă smartphone 15, cu 1 GB de trafic şi ajungem după doi ani la 1.100 de euro, faţă de 1.616 euro la abonament.

Avantajele şi dezavantajele rezultate pot fi extrase din comparaţie. În general, abonamentele sunt mai scumpe şi limitează, dar ofertele de date şi minute sunt mai bune. Libertatea unei cartele este avantajul principal, dar şi ofertele bune de trafic de internet de date. 

Haideţi să discutăm! Ne puteţi vizita şi pe pagina de Facebook Tech Adevărul.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite