Inteligența artificială prezice durata vieții cu o acuratețe uluitoare: „Modelul nostru nu ar trebui să ajungă la companie de asigurări”

0
Publicat:

Oamenii de știință au dezvoltat un chatbot revoluționar, intitulat „Life2vec”, capabil să estimeze speranța de viață a unei persoane cu o precizie remarcabilă de 78%.

Inteligența artificială ne uimește pe zi ce trece, dar ne și înspământă. FOTO Arhivă
Inteligența artificială ne uimește pe zi ce trece, dar ne și înspământă. FOTO Arhivă

Acest model de inteligență artificială, rezultat al colaborării dintre cercetători danezi și americani, analizează o vastă bază de date ce conține informații demografice și medicale pentru milioane de indivizi.

Life2vec, poate determina, de asemenea, câți bani vei avea când moartea te va ajunge din urmă, potrivit metro.co.uk

Oameni de știință au introdus în model date din înregistrările demografice și de sănătate daneze pentru șase milioane de oameni. La fel ca ChatGPT, a învățat să prezică ce va urma pe baza cerințelor.

Dar, spre deosebire de ChatGPT, această inteligență artificială folosește informații precum venitul, profesia și dosarele medicale pentru a determina cât va mai trăi o persoană.

Cercetările anterioare au stabilit deja că anumiți factori de viață pot duce la vieți mai lungi sau mai scurte. De exemplu, a fi bărbat, un fumător sau un diagnostic de sănătate mintală slabă pot contribui la o durată de viață mai scurtă. Venituri mai mari și a avea un rol de lider pot duce la o viață mai lungă.

Fiecare dintre acești factori are un cod în setul de date danez, cum ar fi „S52” pentru un antebraț rupt sau „IND4726” pentru lucrul într-un magazin de tutun, pe care echipa l-a transformat în cuvinte.

Acest lucru a permis ca viețile oamenilor să fie rezumate în propoziții bogate în date, inclusiv lucruri precum profesia, veniturile, rănile și istoricul sarcinii.

„În septembrie 2012, Francisco a primit douăzeci de mii de coroane daneze ca gardian la un castel din Elsinore” și „În timpul celui de-al treilea an la internat, Hermione a urmat cinci cursuri opționale” sunt exemple ale poveștilor scrise despre subiecte.

AI - ul potrivește apoi toate aceste cuvinte ca un puzzle pentru a determina cât va trăi persoana respectivă.

Echipa a testat Life2vec pe un grup de persoane cu vârsta cuprinsă între 35 și 65 de ani, dintre care jumătate au murit între 2016 și 2020.

Life2vec a prezis cine va muri și cine va trăi cu o acuratețe uluitoare – 78%.

De asemenea, a reușit să prezică rezultatele testelor de personalitate cu mai multă acuratețe decât modelele antrenate special pentru această sarcină.

Chatbot-ul nu este încă disponibil pentru utilizare de către public.

Echipa, condusă de profesorul Sune Lehmann Jorgensen de la Universitatea Tehnică din Danemarca, a remarcat că, având în vedere că modelul a fost instruit exclusiv pe date din Danemarca, este posibil ca rezultatele să nu fie la fel de precise pentru oamenii din alte țări.

De asemenea, ei au subliniat că AI nu trebuie să cadă în mâinile marilor afaceri. „În mod clar, modelul nostru nu ar trebui să fie folosit de o companie de asigurări”, a spus profesorul Jorgensen.

Cu toate acestea, el a adăugat că o tehnologie similară există deja.

Probabil că sunt deja folosite pentru noi de marile companii de tehnologie care au tone de date despre noi și le folosesc pentru a face predicții despre noi”, a spus el.

Scriind în revista Nature Computational Science, echipa adaugă: „Cadrul nostru permite cercetătorilor să descopere mecanisme potențiale care au impact asupra rezultatelor vieții, precum și posibilitățile asociate pentru intervenții personalizate”.

Tehnologie

Top articole

Partenerii noștri


Ultimele știri
Cele mai citite