Inteligența artificială ia locul instructorilor din sălile de fitness
0Antrenorii de fitness cu inteligență artificială (AI) ar putea în curând să îi înlocuiască pe cei umani, potrivit BBC. Acest lucru chiar s-a întâmplat în mai multe săli de sport din Marea Britanie, iar fenomenul se află în plină expansiune.
Ideea aparține directorului executiv al unei firme de software care a conceput programul Magic AI. Principalul său produs, Magic Mirror, este o oglindă cu ecran tactil care redă un videoclip cu un antrenor cu AI în formă umană. „Când vă conectați, introduceți toate informațiile biometrice, iar apoi AI-ul generează un program personalizat, la fel ca un antrenor personal uman”, a explicat Bhanot cum funcționează programul.
Antrenorul AI poate vorbi prin intermediul difuzoarelor și, folosind camere de luat vederi urmărește mișcările de antrenament, oferă feedback și sugestii instantanee. Pe măsură ce persoana care se antrenează progresează, acesta concepe noi antrenamente.
Bhanot spune că ideea nu este de a înlocui sălile de sport, ci de a lucra alături de acestea, „precum Netflix și cinematograful, livrarea de alimente și restaurantele. AI oferă o altă opțiune pentru persoanele care apreciază flexibilitatea și confortul”.
Inteligența artificială nu vine la pachet și cu motivație
Dar poate AI să reproducă cu adevărat motivația care vine din interacțiunea umană? Profesoara de Pilates și fizioterapeuta Esther Fox nu crede acest lucru. „Oamenii vor să vorbească cu cineva pe care îl cunosc și în care au încredere. Inteligența artificială nu este ceva ce aș vrea să folosesc în mod special. Când oamenii se simt ascultați și înțeleși, te ascultă – și fac ceea ce vrei. Este o experiență foarte umană. Există foarte multă inteligență emoțională care intră în sănătate și fitness, pe care pur și simplu nu o poți înlocui cu inteligența artificială”, a spus ea.
S-a deschis prima sală de fitness unde antrenorii sunt roboți
Este vorba despre studioul Lumin Fitness din Dallas, Texas. Antrenorii personali AI ghidează până la 14 persoane în același timp, prin antrenamente personalizate sau antrenamente cu intervale de intensitate ridicată.
Fiecare persoană are propria stație desemnată: un ecran cu senzori care îi urmăresc atât mișcările cât și echipamentele pe care le folosește: gantere, mingi medicinale și corzi de sărit. Apoi, aceștia primesc feedback verbal de la AI, prin intermediul căștilor.
„Senzorii din studio pot urmări fiecare membru al clasei, monitorizând forma și oferind feedback la fiecare mișcare”, spune Brandon Bean, cofondator și director executiv al Lumin fitness.
Cu toate acestea, în sală se află și un antrenor uman. „Nu încercăm să înlocuim talentul antrenorilor. Le oferim instrumente pentru a oferi o experiență mai bună”, a mai spus el.
„Antrenorul este atât de important în construirea unei comunități. Acele «bate palma» în persoană, zâmbetele. Sunt anumite lucruri pe care nu le poți reproduce”.
Fizioterapeuta Lucy McDonald spune că, „dacă inteligența artificială este programată corespunzător, atunci văd un potențial uriaș pentru a-i ajuta pe oameni să progreseze în exercițiile lor”.
Cu toate acestea, ea avertizează că AI ar putea să nu facă întotdeauna lucrurile corect, astfel încât oamenii ar trebui să consulte un expert uman înainte de a risca să se suprasolicite sau să se accidenteze.