IMDb, la 26 de ani: site-ul a pus filmele pe internet, dar a apărut înainte de web

0
Publicat:
Ultima actualizare:
26 de ani de filme online.
26 de ani de filme online.

IMDb a ajuns locul celor mai populare filme, dar şi al celor mai nişate seriale. A pornit cu puţin timp înainte de web şi a definit modul în care ne informăm despre divertisment, prin online.

„The Internet Movie Database“ - pe scurt, IMDb. Acest site a devenit imens, a cunoscut internetul încă dinainte ca marile site-uri actuale să se „nască“ şi a adunat pe paginile dedicate filmelor atât ură şi simpatie, cât şi ratinguri corecte şi prejudecăţi. A crescut odată cu internetul şi este, în prezent, standardul în ceea ce priveşte indexarea detaliilor despre o producţie de divertisment.

Şi pentru că IMDb există încă dinainte ca world wide web să apară undeva în Europa, într-un laborat CERN, Col Needham a trebuit să creeze această „bază de date“ pe Usenet. A numit proiectul „Those Eyes“, dedicat actriţelor cu ochi frumoşi. Ideea a prins şi alţi utilizatori au început să adauge propriile preferinţe. Pentru că la începutul IMDb nu existau încă browsere, site-ul arăta ca un cod sursă

Ideile s-au extins rapid, iar, în 17 octombrie 1990, prima bază de date a site-ului pe care îl ştim astăzi a apărut. S-a făcut mult voluntariat la început, iar la lansare site-ul avea deja 10.000 de titluri în baza de date, la care se adaugă şi actorii prezenţi în fiecare. Din cauza problemelor financiare, Needham a vândut în 1998 site-ul către Amazon, cu condiţia să se poată ocupa în continuare de el.

Între timp, despre IMDb s-a auzit şi cu ocazia unui scandal local. Membrii unui grup de satiră online au făcut „un raid“ pe IMDb şi pe Cinemagia şi au dat note foarte mici filmului „Două Lozuri“, în semn de protest faţă de apariţia secundară a lui Codin Maticiuc. În mai puţin de jumătate de zi, 340 de note de 1 a redus scorul de la 8,9, una dintre cele mai mari note obţinute de un film românesc pe IMDb, până la 5,5. În prezent, are 8,3.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite