IFA 2012: Festivalul lansărilor la Târgul de Tehnologie de la Berlin

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La finalul acestei săptămâni, vineri, pe 31 august, se va deschide la Berlin Târgul de Tehnologie numit IFA (Internationale Funkausstellung Berlin). Deşi în traducere liberă înseamnă „Târgul de Radio de la Berlin”, evenimentul nu mai este de multă vreme aşa ceva şi a devenit un spaţiu unde marii producători de tehnologie aleg să-şi lanseze „colecţia” de toamnă-iarnă.

IFA a început în 1924, iar până în 1939 a fost un eveniment anual. Apoi, până în 2005, a fost organizat o dată la doi ani. Accelerarea inovaţiei din domeniul tehnologiei i-a forţat pe organizatori să schimbe din nou sistemul de organizare şi să treacă la soluţia anuală. Anul acesta, IFA este organizat între 31 august şi 5 septembrie.

Ce s-a lansat de-a lungul istoriei la IFA?

Evenimentul a devenit unul de tradiţie datorită lucrurilor lansate în cadrul Târgului. De-a lungul anului, producătorii au venit cu mai multe premiere la Berlin. De exemplu, în 1931, Manfred von Ardenne, a prezentat un televizor care folosea un tub catodic. În 1933, la IFA, regimul nazist din Germania a primit un ajutor neaşteptat şi pe care avea să-l descopere în anii care urmau: popularizarea radioului. Prezentarea acestui dispozitiv performant, construit la comanda lui Joseph Goebbels, a favorizat propaganda nazistă, iar 100.000 de unităţi au fost vândute doar în timpul expoziţiei.

În 1935, Emil Rathenau a prezentat primul aparat care putea înregistra audio pe casete audio şi care putea fi chiar practic. De asemenea, în 1962, olandezii de la Philips au prezentat primul casetofon portabil, cel care avea să fie popularizat peste câţiva ani de către Sony, cu ajutorul Walkman.

Inovaţiile au continuat de-a lungul timpului, asemănător celebrelor saloanelor auto unde producătorii vin ca să impresioneze cu tehnologiile lor pe care urmează să le pună în practică în viitor. În 1971 a fost introdus primul sistem de casă pentru VCR şi telecomanda fără fir, iar în 1977 a fost introdus teletextul.

Minunăţiile de la Berlin au continuat de-a lungul anilor următori, mai ales că a fost o perioadă de inovaţie pentru industria tehnologică. În 1985 au existat primele demonstraţii cu televiziunea HD, în 1991 portabilul cu discuri digitale, CD-ul reinscriptibil în 1999 televizoare cu ecrane Plasma, telefoane mobile cu acces la internet şi reţele de casă.

Probabil şi anul acesta, la a 52-a ediţie, IFA Berlin va fi gazda unor inovaţii şi a unor telefoane şi tablete noi. De asemenea, mulţi producători pregătesc alte abordări, pentru a introduce tehnologia de ultimă generaţie în viaţa casnică a oamenilor. Iar halele unde vor fi găzduiţi expozanţii vor fi extrem de aglomerate. În 2010 au existat 235.000 de vizitatori, 1.423 de expozanţi şi 134.400 de metri pătraţi de spaţiu expoziţional.

Ce vom vedea la IFA?

Adevărul” va prezenta de-a lungul celor şase zile de expoziţie cele mai interesante produse care vor fi lansate sau prezentate la IFA. Multe dintre ele nu vor intra pe piaţă anul acesta, iar multe sunt pur şi simplu experimente. Este clar că toate scriu practic viitorul tehnologiei mondiale.

Samsung Galaxy Note 2

Telefonul-tabletă de la Samsung va veni cu a doua generaţie la Berlin. Cu o zi înainte deschiderii porţilor evenimentului principal, sud-coreenii organizează un eveniment de tip Unpacked (numele evenimentelor de prezentare ale Samsung) unde cel mai probabil vor dezvălui noul telefon, care va trece de la designul asemănător cu Samsung Galaxy S II şi se va moderniza, semănând cu S III.

Pe internet au apărut deja poze cu viitorul telefon care ar urma să aibă un ecran de 5,5 inci, deci mai mare deja decât uriaşul telefon, iar ecranul ar putea fi cel mai bun de pe piaţă. De asemenea, urmând criteriile pieţei, procesorul va fi cu patru nuclee, iar camera va fi de opt megapixeli. Impresionantă va fi memoria internă, de 2 GB, astfel, pe lângă dimensiunea impresionantă, smartphone-ul urmând să fie unul dintre cele mai performante de pe piaţă.

Un teaser a fost prezentat deja pe internet cu dispozitivul. Clipul de 38 de secunde este concentrat pe ideea de „creare de artă”. Se poate vedea o parte a ecranului şi pixul digital numit de Samsung S-Pen. Smartphone-ul este o evoluţie naturală şi vine după ce sud-coreenii au lansat tableta Samsung Galaxy Note de 10,1 inci.

Alte minuni de la Samsung

Potrivit site-ului crazyengineers.com, Samsung pregăteşte mai multe prototipuri. Cel mai entuziasmant este un ecran transparent, unde clienţii pot să-şi creeze proprii pereţi artistici sau pot afişa mesaje publicitare.

Un alt ecran transparent este unul de 22 de inci, care are un panou LCD subţire care permite imaginilor să aibă o interacţiune continuă cu orice din spatele său. Celelate trei părţi sunt create din sticlă securizată şi un cadru metalic. Ambele produse vor fi la standul Samsung de la Berlin.

Tablete hibride cu Windows 8

Pe lângă telefonul Note 2 şi ecranele spectaculoase, Samsung ar putea prezenta şi un hibrid între laptop şi tabletă, numit Series 5 Hybrid PC, care va avea Windows 8. Practic, hibridul va putea permitea detaşarea ecranului şi folosirea acestuia ca o tabletă, iar pentru momentele când utilizatorul simte nevoia unei tastaturi, o poate conecta la dock.

Ecranul va fi de 11 inci şi va rula un procesor Intel, ceea ce înseamnă că va suporta versiunea integrală de Windows 8, nu cea RT, specială pentru procesoarele ARM. De asemenea, va include un stylus, ca tableta Note 10.1

LG – telefoane şi ecrane

Lansat cu ceva timp în urmă în Coreea de Sud, telefonul Optimus Vu va fi lansat în Europa săptămâna viitoare la Berlin. Cu toate că europenii au aşteptat o vreme telefonul-vedetă, acesta a fost cizelat în timp, iar în momentul când va apărea în rafturile de pe continent, acesta va fi optimizat.

Dacă la Târgul de Tehnologie de la Barcelona, din martie, telefonul avea un procesor dual core, acum a fost îmbunătăţit cu un procesor quad core, în timp ce sistemul de operare Android 2.3 Gingerbread a fost upgradat într-unul Android 4.0 Ice Cream Sandwich.

LG Optimus Vu va încerca să ia din cota de piaţă a telefonului-tabletă de la Samsung, intrând în această luptă a hibridelor. Spre deosebire de Samsung Galaxy Note, LG va folosi o aşezare a ecranului de tip 4:3, iar capacităţile 4G vor fi inutile în multe ţări europene.

Firma sud-coreeană va ataca şi segmentul televizoarelor inteligente, cu noua generaţie LG TM2792, care va conţine toate inovaţiile în materie de Smart TV, Cinema 3D şi Cinema Screen Design. De asemenea, ecranul va avea calitatea unuia de tip IPS.

Rezoluţia va fi de 1920x1080. Unghiul de vizualizare va fi de 178 de grade, acest lucru contând pentru un televizor atunci când sunt mai mulţi oameni în cameră, care stau în colţuri diferite, iar calitatea imaginii nu trebuie să aibă de suferit. La nivel tehnic, televizorul va avea două porturi HDMI, pentru conectarea gadgeturilor anexe, trei porturi USB şi chiar o mufă SCART, pentru televizoarele clasice. De asemenea, utilizatorii vor primi şi două perechi de ochelari tridimensionali. Nu există încă detalii pentru preţ, acest lucru putând fi anunţat după IFA.

O altă vedetă a televizoarelor va fi uriaşul  Ultra Definition 3D TV, de 84 de inci. Lansat în Coreea de Sud, acesta va fi prezentat şi la IFA. LG susţine că acest televizor a venit ca urmare a cererii din piaţă pentru televizoare uriaşe. Dispozitivul va avea 8 milioane de pixeli pentru fiecare cadru, o rezoluţie de patru ori mai mare decât cea a televizoarelor deja existente de tip HD. Mai multe detalii pot fi aflate la IFA 2012. 

Tablete de la Sony

Japonezii îşi vor extinde numele de brand Xperia şi în domeniul tabletelor, aşa cum „National Post” a mai scris, poze cu acest dispozitiv apărând pe site-urile de specialitate din Germania. Practic, este o generaţie nouă a modeulului Tablet S, lansat anul trecut.

La nivelul smartphone-urilor, site-ul trustedreviews.com a scris că am putea vedea modelele Sony Xperia T şi Xperia J. Xperia T va avea un ecran de 4,3 inci, 720p, o capacitate de stocare de 16 GB şi un procesor dual core de 1,5 Ghz. Caracteristicile sunt asemănătoare cu Xperia S, dar camera foto ar putea avea 13 megapixeli, o caracteristică pe care Sony s-a bazat mereu, deşi a avut probleme la nivelul calităţii materialelor .

Sony Xperia J va fi un telefon mai ieftin, cu un ecran de 4 inci şi un procesor de 800 Mhz, nu foarte impresionant, chiar şi pentru această categorie de piaţă.

Şi alţi producători vor lansa dispozitive la IFA 2012, iar „National Post” vă va da ultimele detalii în această privinţă, pe parcurs ce mai multe informaţii apar. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite