Hackerii chinezi au atacat publicaţia „The New York Times“ timp de patru luni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celebra publicaţie raportează atacuri informatice venite din China. FOTO Captură/Adevărul
Celebra publicaţie raportează atacuri informatice venite din China. FOTO Captură/Adevărul

Publicaţia „The New York Times“ raportează că în ultimele patru luni a fost ţinta mai multor atacuri informatice. Se pare că acestea provin din China şi „NY Times“ înclină să creadă că sunt de natură politică, iar vinovată este chiar armata chineză.

Atacul hackerilor a fost oprit, dar problema nu a fost pe deplin soluţionată. Publicaţia spune, într-un articol semnat de Nicole Perlroth, că a primit mai multe avertismente din partea guvernului chinez duppă ce la sfârşitul lunii octombrie a publicat o investigaţie care aborda subiectul „averile apropiaţilor liderilor chinezi“. În urma ameninţărilor, „NY Times“ i-a cerut operatorului AT&T să monitorizeze atacurilor informatice îndreptate împotriva sa.

Chiar în ziua de 25 octombrie, momentul publicării investigaţiei, AT&T a raportat un atac provenit cel mai probabil din partea armatei chineze. Pentru că atât operatorul, cât şi publicaţia nu aveau resursele necesare opririi acestui atac, a fost angajată compania de securitate Mandiant. Concluzia, în urma investigaţiilor, a fost că atacurilor au fost îndreptate asupra jurnaliştilor implicaţi în ancheta prezentată de „NY Times“.

Publicaţia mai intuieşte că, cel mai probabil, hackerii voiau sursa acelor informaţii, surse care sunt cetăţeni chinezi. „[...] experţii nu au găsit nicio dovadă că intruşii au folosit informaţiile obţinute la altceva decât la identificarea celor implicaţi în ancheta despre familia lui Wen Jiabao [prim-ministru].“

Se pare că hackerii au folosit metoda de spear-phishing prin care au obţinut acces la trei calculatoare începând cu 13 septembrie. La acea vreme, investigaţia despre averea familiei prim-ministrului se apropia de final. Mai mult, hackerii au instalat 45 de viruşi de tip malware, iar Symantec, antivirusul folosit de „NY Times“, nu a reuşit decât să izoleze unul dintre aceştia.

De ce armata chineză? Pentru că atacatorii au folosit computere din universităţi localizate în Carolina de Nord, Arizona, Wisconsin şi New Mexico pentru a-şi acoperi urmele. Mandiant spune că astfel de atacuri, cu strategie similară, au mai fost identificate ca provenind din China. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite