Hackerii brazilieni ameninţă Campionatul Mondial de Fotbal

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cei de la Anonymous promit că le vor da bătăi de cap organizatorilor Campionatului Mondial de Fotbal
Cei de la Anonymous promit că le vor da bătăi de cap organizatorilor Campionatului Mondial de Fotbal

Infractorii cibernetici brazilieni spun că vor să saboteze Campionatul Mondial de Fotbal prin intermediul unor atacuri care variază de la blocarea site-urilor, la furt de date personale, potrivit Reuters.

Campionatul este deja un eveniment foarte controversat. Guvernul a decis să aloce aproximativ 14 miliarde de dolari din fonduri federale pentru a organiza evenimentul, lucru care a scos peste un milion de brazilieni în stradă.

Acum hackerii vor să ia parte la această mişcare. „Deja ne facem planuri. Nu cred că pot face multe pentru a ne opri“, a declarat un hacker care acţionează sub pseudonimul Eduarda Dioratto.

Cei de Reuters au mai stat de vorbă şi cu alţi hackeri, membri ai grupării Anonymous, pentru a le înţelege intenţiile. Ei au spus că evenimentul le oferă o audienţă fără precedent şi un moment oportun pentru a ataca site-urile FIFA, ale guvernului, ale organizatorilor şi sponsorilor. „Atacurile vor fi instrumentate împotriva site-urilor oficiale şi companiilor care sponsorizează Cupa“, a spus hackerul Che Commodore.

Experţii susţin că autorităţile nu au acordat suficientă atenţie infrastructurii de comunicaţie. Reţelele sunt supraîncărcate, pirateria este la un nivel crescut şi investiţiile în securitatea online sunt minime.

Mai mult, în Brazilia sunt numeroase comunităţi de infractori cibernetici, lucru care deja afectează vânzările de bilete pentru eveniment.

Brazilia este o ţintă mare. Este neutră şi are o infrastructură problematică. Este furtuna perfectă.

William Beer, un expert în securitate cibernetică, spune că este sigur că hackerii vor viza Campionatul, aşa că „rezistenţa şi răspunsul prompt sunt foarte imporntante“.

„Ar fi o prostie din partea oricărei naţiuni să spună că este 100% pregătită pentru o ameninţare. Dar Brazilia este gata să răspundă celor mai plauzibile ameninţări cibernetice“, a declarat generalul Jose Carlos, liderul de securitate cibernetică în cadrul armatei braziliene.

În 2012, membrii Anonymous au dezactivat site-urile celor mai importante bănci din Brazila, printre care şi Banco do Brasil, Itau Unibanco şi Bradesco. În timpul atacului – denumit #OpWeekPayment – hackerii au lansat atacuri DDoS care presupun direcţionarea simultană a câtorva mii de computere pe un singur site. Aceasta ar putea fi arma lor şi în cazul Campionatului.

Armata a creat un Centru de Apărare Cibernetică pentru a apăra site-urile de atacuri DDoS, defaţări sau furturi de date.

Cel mai pesimist scenariu prevede un atac suficient de sofisticat încât să afecteze grila de energie electrică, comunicaţiile sau sistemele de trafic aerian. Totuşi autorităţile nu cred că sunt şanse prea mari ca acest lucru să se întâmple.

Nici cei de la Anonymous nu par să aibă intenţii de acest gen. ei au spus că nu vor face nimic care ar putea să rănească populaţia Braziliei. Hackerii nu par foarte impresionaţi de măsurile de securitate luate de autorităţi. „Nu e nimic nemaivăzut. Securitatea este foarte scăzută“, a declarat un activist numit Bile Day.

„Brazilia este o ţintă mare. Este neutră şi are o infrastructură problematică. Este furtuna perfectă“, a declarat Marcos Oliveira, director de securitate al companiei americane Blue Coat. Ţara nu are duşmani geopolitici aşa că nu este obişnuită să stea cu garda ridicată, aşa că s-ar putea să nu fie conştientă de vulnerabilităţile ei.

Tech Adevărul vă va aduce video-uri hands on cu dispozitivul de la MWC 2014. 

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite