Google şi Facebook sunt „dictatori“ în „capitalismul supravegherii“, susţine Julian Assange

0
0
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. FOTO Sputnik
Julian Assange, fondatorul WikiLeaks. FOTO Sputnik

La aproape trei ani de când Edward Snowden vorbea de supravegherea practică de SUA, Julian Assange vede în corporaţii ca Google şi Facebook giganţi ai supravegherii globale.

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, este unul dintre oamenii care au condamnat constant supravegherea în masă realizată de companii şi state. Recent, el a spus că noul model de afaceri al companiilor bazate pe internet este un fel de „capitalism al supravegherii“. Mai mult, el a estimat că 81% din publicitatea pe internet trece prin Google şi Facebook, motiv pentru care astfel de companii şi ajung să colecteze atâtea date.

Astfel, în această nouă piaţă intră acele corporaţii din Silicon Valley - şi nu numai -, cum ar fi Google sau Facebook, care reuşesc prin produsele lor să aibă acces la mai multe informaţii despre utilizatori decât Agenţia de Securitate Naţională a SUA (NSA). El a declarat aceste lucruri într-o videoconferinţă susţinută din ambasada statutului Ecuador din Marea Britanie.

Assange a mai spus că deşi respectivele companii colectează o mare cantitate de informaţii, NSA la rândul ei supraveghează aceste societăţi. Evident, în final, respectivele informaţii ajung tot la serviciile secrete americane şi nu numai. Google sau YouTube, prin intermediul Gmail, extrag în mod real tot ce doresc să extragă, a mai spus Assange. El a evaluat actuala stare a dezvoltării internetului la un seminar internaţional pe tema libertăţii de exprimare, desfăşurat la Santiago de Chile.

Hai pe Facebook ca să ştii ce-i nou şi când nu eşti pe site!

Tehnologie


Ultimele știri
Cele mai citite

Partenerii noștri