Google riscă o nouă amendă în Franţa din cauza colectării datelor utilizatorilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Franţa a acordat Google un ultimatum pentru a-şi schimba politica de confidenţialitate, altfel, peste trei luni gigantul online va primi o amendă usturătoare.

Francezii au luat exemplul Marii Britanii, care a anchetat Google din cauza politicii sale de confidenţialitate şi modului cum colectează date. De asemenea, la nivel european există un proces deschis în privinţa modalităţilor anticoncurenţiale pe care le-a folosit Google. Nu amenda din Franţa ar fi problema pentru una dintre cele mai mari companii din lume, ci faptul că imaginea sa este afectată, iar presiunea europeană creşte.

Agenţia Franceză de Reglementare a domeniului IT a declarat că alte cinci ţări europene vor face acelaşi lucru până la finalul lui iulie, arată phys.org. Printre ele se numără Spania, Germania, Italia şi Olanda, împreună cu Marea Britanie.

Avertizarea formală din partea Comisiei Naţionale pentru Calcul şi Libertate, CNIL, a fost emisă pentru trei luni. Google trebuie ca în acest interval să-şi schimbe practicile în privinţa protecţiei intimităţii, altfel riscă o amendă de 300.000 de euro în Franţa şi milioane de euro în alte şase ţări. După cum spuneam, veniturile Google au fost de 14 miliarde de dolari în primul trimestru al acestui an, gigantul online stând liniştit în această privinţă, fiind cel mai mare beneficiar de pe urma publicităţii online.

Un purtător de cuvânt al Google a declarat că gigantul crede că politica de confidenţialitate respectă legislaţia europeană. Decizia francezilor se bazează pe o interpretare diferită a legilor şi practicilor Google. Preşedintele CNIL, Isabelle Falque-Pierrotin a spus că "Legea franceză spune că atunci când strângi informaţii despre cineva, trebuie să le colectezi cu un scop precis".

Nu ar fi prima amendă pentru Google în Franţa. În 2011, firma fondată de Larry Page şi Serghei Brin a primit 100.000 de euro penalizare pentru scandalul colectării datelor utilizatorilor prin conexiunea de Wi-Fi, cu ajutorul maşinilor Google Street View.

Citeşte mai multe ştiri despre Google

Google îţi dezvăluie secretele, la cererea autorităţilor, şi o recunoaşte

Google a oferit anul trecut aproape toate informaţiile confidenţiale ale utilizatorilor solicitate de autorităţi, conform celui mai recent raport de transparenţă făcut public.

„Ţarul confidenţialităţii“ de la Google a demisionat

Directorul Google însărcinat cu problemele legate de confidenţialitatea datelor a demisionat. Alma Whitten a fost numită în funcţie în 2010, potrivit Forbes.

Cum să te ştergi de pe Internet

Dacă te bântuie unele mesaje pe care le-ai postat pe Facebook, te-ai săturat de companiile care îţi urmăresc şi cataloghează fiecare mişcare digitală, sau nu eşti de acord ca site-urile care îţi deţin datele personale să le distribuie cui şi cum vor, există metode prin care îţi poţi controla forma amprentei digitale. Mai mult, o poţi face să dispară complet.

Google doreşte eliminarea parolelor

Doi ingineri de la Google au pus gând rău parolelor scrise, considerându-le o relicvă a tehnologiei. Cei doi propun o nouă tehnologie, atât de simplă încât ea există şi acum.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite