Cum să te ştergi de pe Internet
0Dacă te bântuie unele mesaje pe care le-ai postat pe Facebook, te-ai săturat de companiile care îţi urmăresc şi cataloghează fiecare mişcare digitală, sau nu eşti de acord ca site-urile care îţi deţin datele personale să le distribuie cui şi cum vor, există metode prin care îţi poţi controla forma amprentei digitale. Mai mult, o poţi face să dispară complet.
În primul rând, o căutare pe Google scoate la iveală tot conţinutul îndoielnic de care vrei să scapi. Pentru o operaţiune completă, site-uri ca AccountKiller.com pot face toate operaţiunile necesare, automat.
Poate părea complicat să-ţi ştergi urmele existenţei online, dar nu este nevoie decât de ceva timp şi perseverenţă. Cel mai bun loc pentru începutul operaţiunii „Dispari de pe Internet” este Google.
Motorul de căutare poate părea duşmanul care-ţi scoate la lumina căutării secretele, dar Google este doar mesagerul. Dacă vrei ca mesajele postate cu mult timp în urmă pe forumuri să dispară, pentru că, între timp, au devenit jenante sau chiar dăunătoare, trebuie să-l înlături de la sursă.
Pentru aceasta, trebuie contactat administratorul site-ului incriminator, în cazul în care niciun carneţel nu mai deţine datele contului deţinut cândva. Majoritatea site-urilor au o secţiune de contact sau un link către administratori pe pagina de start. Dacă totuşi aceste informaţii nu sunt afişate, o căutare pe Google îţi va indica cine deţine site-ul, la căutarea „whois www.numelesite-ului.com/ro”, scris între ghilimele.
Internetul nu uită, dar poate fi şters
Majoritatea site-urilor nu sunt obligate să şteargă conţinut, fără o solicitare legală. Cele mai multe o vor face totuşi, la o solicitare politicoasă, care explică motivele cererii, fie că este vorba de posturi neadevărate, care-ţi pot afecta reputaţia sau îţi pot pune piedici la un interviu de angajare, de exemplu. Chiar dacă politica site-ului este să nu şteargă niciodată nimic, poţi solicita ca numele să-ţi fie înlăturat sau conţinutul blocat, astfel încât să nu fie găsit de motoarele de căutare.
Pentru ca modificările făcute să fie actualizate rapid, iar rezultatele căutării să „uite” conţinutul şters, poate fi folosit instrumentul de înlăturare a URL-urilor oferit de Google, singura condiţie fiind să deţii un cont Google, pentru a utiliza opţiunea. Poate fi şters din rezultatele căutării atât conţinutul propriului site, cât şi cel de pe altele.
Google nu este însă singurul „colecţionar” de date. Toate site-urile unde aţi furnizat date personale trebuie contactate, dacă vreţi să deveniţi cu adevărat anonim pe Internet. Procesul de dispariţie din mediul online nu se întâmplă subit.
Primii suspecţi
Când cineva vrea să te găsească pe Internet, primele locuri unde te va căuta sunt reţelele sociale. Account Killer este foarte util aici, scrie usatoday.com; poate şterge profilul de pe cele populare sau obscure, deopotrivă. Conturile de pe Facebook, Twitter, LinkedIn, Flickr, Skpype, iTunes, WhatsApp, Yahoo, Hotmail, Badoo sau Gmail vor dispărea fără urme.
Alternativa poate fi alegerea opţiunilor, unde este posibil, ca profilul să nu poată fi găsit de motorarele de căutare. Dacă un site se „încăpăţânează” şi refuză ştergerea contului, profilul poate fi, totuşi editat. Toate informaţiile personale pot fi şterse, sau înlocuite cu unele aleatorii, dacă respectivele câmpuri nu pot fi lăsate albe. Este posibil să fie nevoie de un cont de e-mail fantomă, nou, pe care să-l înlocuiţi cu cel activ, cu care site-urile asociază contul.
Misiune îndeplinită.
Dispariţia şi revenirea online
Dacă simţiţi nevoia să existaţi din nou online (şi este foarte probabil ca, mai devreme sau mai târziu, acest lucru să se întâmple), experienţa ştergerii urmelor digitale va fi de folos. Pentru protejarea confidenţialităţii online, câştigată cu efort, cel mai simplu este să folosiţi o adresă de e-mail creată special pentru conturile pe reţelele sociale.