FOTO VIDEO Firefox OS - alternativa pentru pieţele ieftine a invadat MWC 2014. Toate telefoanele lansate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

La MWC 2014 Mozilla a venit cu sistemul de operare Firefox OS, varianta 1.3, iar producătorii au adus noi terminale. Deşi nu sunt performante, sunt alternative pentru digitalizarea lumii.

Firefox a venit şi la MWC 2013, iar anul acesta evoluţia este discretă. 

Sistemul de operare cu aplicaţii HTML 5, ce pot fi făcute după standarde deschise, s-a axat pe stabilitate, iar dispozitivele pe care am pus mâna nu excelau prin performanţă. În schimb, existau promisiuni.

Dacă Firefox OS a fost criticat de cei de la standul Ubuntu pentru că se bazează prea mult pe aplicaţii HTML5 şi este limitat, producătorii încearcă şi această zonă. 

Huawei a prezentat un telefon în premieră, Alcatel a avut trei, iar ZTE a venit cu două.

Alcatel mizează pe trei terminale

Alcatel a venit în forţă la MWC 2014 cu o nouă cohortă de telefoane. Fire C, Fire S şi Fire E. Fiecare e destinat unei anumite pieţe.

Firefox S e un terminatl de 4,5 inci cu display qHD, cameră de 8 megapixeli şi 2 megapixeli frontala. Are un procesor quad-core de 1,2 Ghz şi NFC. De asemenea, e compatibil cu 4G/LTE. De ce e important pentru Firefox OS acest terminal? Pentru că pune nişte caracteristici de clasă medie pe un sistem de operare obişnuit cu device-uri ieftine şi slabe.

Alcatel One Touch încearcă să împingă sistemul de operare pe pieţele emergente, cu abonamente LTE, folosind caracteristici mai bune. În mână ecranul tactil se simte mai bine ca la altele, pentru că este mai responsiv, ajutat de procesor, dar la nivel general telefonul e unul ieftin - plasticul de pe spate nu e de calitate, iar ecranul qHD e decent. S vine de la Speed, dar nu aş conta atât de mult pe cuvântul ăsta.

Click pe poză pentru galeria foto completă

image

Fire E are acelaşi ecran de 4,5 inci ca şi Fire S, dar un procesor dual-core de 1,2 Ghz, o cameră de 5 megapixeli şi una frontală VGA. Nu are 4G.

Fire S e o glumă pentru începători - 3,5 inci, ecran HVGA, procesor dual-core şi cameră foto VGA. E un terminal pentru piaţa aceea de 30-40 de euro şi sistemul de operare suferă din acest motiv. Suferă pentru că nu reacţionează, pentru că aplicaţiile funcţionează bine, dar rămâne un telefon foarte lent. E viitorul telefoanelor de tip burner - îl cumperi, îl foloseşti, îl arunci.

ZTE prezintă Open C şi Open II

Chinezii au fost printre primii care au intrat în barca Firefox, iar la MWC 2014 au venit cu două dispozitive noi şi au anunţat lansarea unui terminal de top în 2015. Open C şi Open II sunt destinate pieţelor din Venezuela şi Uruguay. ZTE vrea să vândă un milion de bucăţi din aceste două telefoane, cu ajutorul unor abonamente foarte ieftine.

Click pe poză pentru galeria foto completă

image

Open C e un dispozitiv de 4 inci din plastic, rezoluţia este WVGA, iar procesorul este un Snapdragon 200. Vine în şase culori şi camera foto e de 2 megapixeli. Bateria, doar 1.200 de miliamperi.

Open II e şi mai ieftin - 3,5 inci, HVGA la 480x320 de pixeli şi un procesor dual core. Bateria este de 1.150 de miliamperi. Evident, telefonul este foarte lent. Lagul se vede de la o poştă.

Huawei Y300, primul terminat cu Firefox al chinezilor

Huawei a expus la standul Firefox OS primul lor telefon cu Firefox OS. Nu e nimic impresionant, dar are o baterie mai bună decât fraţii săi de la alte companii. Sistemul de operare rămâne la fel şi pare o glumă atunci când este pe asemenea telefoane.

Huawei Y300 are un display de 4 inci şi am apreciat că spre deosebire de alţi producători, chinezii au venit cu un display măcar mai bun, de 800x480 de pixeli. Pretenţiile la Firefox OS sunt mici momentan, iar 2015 va marca lansarea unor telefoane high-end cu acest sistem de operare.

Click pe poză pentru galeria foto completă

image

Procesorul e un Snapdragon 8225, dual-core la 1 Ghz. Are 512MB RAM, o baterie de 1.950 de miliamperi şi o cameră de 5 megapixeli şi una frontală VGA.

Problema telefonului ăstuia e identitatea, pentru că împrumută numele unui alt telefon Huawei cu Android, lansat în 2012 în Brazilia. Măcar piaţa a rămas cam aceeaşi, pentru că Firefox OS se va distribui în America Latină mai mult.

Telefonul are un design la fel de modest ca şi alte dispozitive cu Firefox. E gros, e butucănos, nu e foarte performant. Pentru pieţele emergente, Huawei îl va împinge la operatori. Nu a fost anunţat încă un preţ, dar e greu de crezut că va trece de 50 de dolari la abonament.

Prototipul de 25 de dolari

La MWC 2014 de la Barcelona Mozilla a prezentat şi prototipul unui telefon de 25 de dolari. Mozilla a anunţat un acord cu producătorul de procesoare Spreadtrum Communications, care duce Firefox OS spre India şi Indonezia.

Acesta poate funcţiona pe reţele 2,5G Edge şi deşi are un ecran foarte mic şi caracteristici ca primul iPhone, dar este un telefon fix pentru pieţele care nu au avut acces la internet mobil şi la telefoane inteligente.

LG Fireweb, o cunoştinţă mai veche prezentă la standul Firefox OS

LG nu a adus vreun dispozitiv nou la Barcelona la MWC 2014, ci a fost expus un LG Fireweb la standul Firefox OS. Acesta a fost prezentat pentru prima oară la CES 2014 în Las Vegas.

A fost lansat doar în Brazilia şi e un telefon la fel de simplu ca şi celelalte. Are un ecran de 4 inci cu rezoluţie 480x320 de pixeli. Procesorul e unul single core de 1 Ghz. Aplicaţiile HTML 5 nu au nevoie neapărat de unul foarte puternic, aşa că se descurcă, dar per total performanţa e slabă şi se vede faptul că e un device foarte ieftin. La liber, telefonul e cam scump - 207 dolari. Ştiu nişte telefoane, cum ar fi Motorola Moto G, care fac treabă bună pe bani puţini.

Click pe poză pentru galeria foto completă

image

Despre Firefox OS

Mozilla a lansat ediţia 1.3 a sistemului de operare, care se concentrează pe stabilitate acum. Telefoanele nu au avansat foarte mult, dar la MWC 2014 am avut ocazia să vedem primul terminal cu 4G şi Firefox OS. Ele rămân destinate pieţelor emergente din America Latină.

Firefox OS este un sistem de operare deschis pentru smartphone-uri, dezvoltat de către Mozilla pe acelaşi standard ca şi browserul desktop. E construit folosind HTML 5 şi alte standarde web deschise.

Ce aduce nou? Mozilla se laudă cu o căutare adaptivă a aplicaţiilor - Firefox OS oferă aplicaţii adaptate la nevoile noastre, iar căutarea este inteligentă. Aplicaţiile disponibile sunt cele HTML 5 şi pot fi descoperite în Firefox Marketplace. De asemenea, telefoanele au funcţie de Do Not Track.

Momentan platforma este disponibilă în Brazilia, Chile, Columbia, Germania, Grecia, Ungaria, Italia, Mexic, Muntenegru, Peru, Polonia, Serbia, Spania, Uruguay şi Venezuela. Principalii operatori care promovează acest sistem de operare sunt Movistar şi Telenor.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite