Facebook a pornit votul pentru noul regulament. „Urnele“ sunt deschise timp de o săptămână

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Votul pe Facebook va fi închis pe 10 decembrie. FOTO Reuters
Votul pe Facebook va fi închis pe 10 decembrie. FOTO Reuters

Facebook a vrut să introducă un nou regulament pentru guvernarea reţelei sociale, dar utilizatorii nu au fost de acord cu anumite aspecte ale acestuia. Câteva zeci de mii de comentarii mai târziu, cei de la Facebook au luat în calcul nemulţumirile, au clarificat punctele sensibile şi au dat drumul votului.

„Adevărul“ a prezentat cele mai importante puncte pe care Facebook le-a schimbat în noul regulament. Apoi, a fost acceptat vetoul, iar oficialii reţelei sociale au spus că vor reveni asupra acestor chestiuni, împreună cu un referendum la care îşi pot exprima opţiunea prin vot toţi utilizatorii. Acesta va fi deschis timp de o săptămână, până pe 10 decembrie, iar vechiul regulament rămâne în vigoare doar dacă este votat de 30% din membrii Facebook sau va trece cel nou dacă nu există cvorum (300 de milioane).

Facebook a clarificat punctele din regulament şi utilizatorii, în cele 7 zile cât va dura votul, vor primi un mail în care sunt anunţaţi de acest referendum. Procedeul este destul de simplu, intri pe pagina de vot a Facebook, vei fi intrebat pentru ce anume votezi - regulamentul nou sau regulamentul actual - şi apoi vei vedea câţi au mai votat ca tine. Până la momentul la care eu am votat, erau peste 74.000 de oameni „pentru“ regulamentul actual şi peste 7.000 erau „contra“ regulamentului nou.

Principalele modificări din noul regulament pe care utilizatorii nu le-au agreat sunt următoarele:  poţi fi contactat prin mesaj privat şi de oamenii pe care nu-i ai în lista de prieteni; produsele afiliate (ex.: Instagram, Facebook Payments) vor face schimb de informaţii cu Facebook; postările pot fi afişate în mod diferit pe Timeline şi în fluxul prietenilor; utilizatorii nu vor mai avea drept de veto pe site cu privirile la viitoarele schimbări.

facebook vot regulament foto captura

Regulamentul cu punctele clarificate

După cele peste 20.000 de comentarii pe care utilizatorii le-au lăsat la anunţul oficial de schimbare a regulamentului, Facebook a venit şi cu o clarificare a regulamentului.

Dreptul de a vota dispare, dar Facebook zice că nu şi libertatea de exprimare cu privire la administrarea reţelei, iar în viitor vor fi disponibile mai multe modalităţi prin care utilizatorii pot veni cu sugestii. „Aţi menţionat că decizia noastră de a actualiza acest proces poate fi o cale de a inova şi a căuta noi moduri pentru a spori participarea, se arată în anunţul oficial. Suntem de acord şi vom folosi sugestiile voastre pentru a îmbunătăţi comunicarea privind confidenţialitatea şi administrarea Facebook“.

Produsele afiliate vor avea acces la baza de date, însă acest lucru se va face cu respectarea tuturor legilor aflate în vigoare. De asemenea, acordul utilizatorului va fi cerut atunci când va fi cazul şi sunt adăugate mai multe limbi pentru ca regulile să fie clare pentru cât mai mulţi oameni. Facebook a spus că este normală această distribuire a informaţiilor pentru a asigura fluiditatea serviciilor. „[...] partajarea datelor cu produsele afiliate le permite utilizatorilor noştri din SUA - ale căror servicii sunt furnizate de Facebook Inc. - să interacţioneze cu utilizatorii din Europa ale căror servicii sunt asigurate de Facebook Ireland Ltd.“

Conţinutul e personal şi continuă să fie. Iritarea utilizatorilor a venit după o farsă pornită pe reţeaua socială. Conform mesajului care a circulat câteva zile pe Facebook, utilizatorul pierdea o parte din drepturi asupra a ceea ce publica. „Nu vom schimba acest aspect cheie al modului în care Facebook funcţionează“, susţin oficialii reţelei.

Reclamele vor continua să apară, dar nu vor depăşi anumite limite. În prezent, anunţurile pe Facebook sunt bazate pe interesele politice sau credinţele religioase, iar acest aspect nu se va schimba în viitor. „[...] vor fi interzise reclamele care aduc atingere personală utilizatorilor, cum ar fi cele de rasă, etnie, religie sau orientare sexuală“. Va fi sporit însă suportul pentru mai multe limbi, astfel încât aceste lucruri să fie clare pentru cât mai mulţi oameni.

Cât despre Timeline şi mesajele private, nu vor fi operate schimbări. Vor fi introduse mai multe limbi pentru a-i înştiinţa pe membrii reţelei că pot şterge mesaje publicate, le pot ascunde sau le pot edita. „Unii oameni au întrebat dacă vom elimina anumite funcţii de control disponibile în acest moment. Nu, nu facem asta.“

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite