Facebook te lasă să votezi că nu vei mai avea dreptul de a vota în viitor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pe 28 noiembrie, Facebook ar fi trebuit să introducă noul regulament, dar utilizatorii nu au primit prea bine lucrurile pe care acesta le aduce. Astfel, aceştia vor putea să voteze dacă îl vor sau nu. Nu este prima acţiune de acest fel pentru Facebook, ultima a fost în în favoarea reţelei sociale, dar din noul regulament a fost înlăturată consultarea utilizatorilor.

În urmă cu aproape o săptămână, Facebook le-a prezentat utilizatorilor noile puncte din regulamentul reţelei. Printre acestea era şi faptul că aceştia nu vor mai putea vota cu privire la schimbările viitoare, dar şi că vor primi mesaje de la oricinie, indiferent că este prieten sau nu, notează „TechCrunch“. Regulamentul nu a fost aplicat imediat pentru că dacă se strângeau 7.000 de comentarii la anunţul oficial, acesta ar fi ajuns să fie votat.

Între timp, s-au strâns peste 18.000 de comentarii, iar Facebook a decis să supună la vot noul regulament. Referendumul va fi fixat în următoarele săptămâni, dar chiar dacă este online, procesul nu este atât de simplu.

Plebiscit cu prag de 30%

Votul pentru noile reglementări trebuie să fie exprimat de peste 30% din utilizatorii Facebook pentru ca majoritatea acestui procent să fie ascultată. Acum, dacă vor vota sub 300 de milioane de oameni, rezultatul va fi doar consultativ, ceea ce înseamnă că reţeaua socială poate implementa schimbările fără nicio problemă, dacă doreşte.

Ultimul astfel de referendum a avut loc în luna iunie a acestui an şi tot pentru ca utilizatorii să-şi exprime opinia cu privire la modificările de atunci ale regulamentului. Cvorumul a fost de doar  380.000 de oameni, deci sub pragul de 30%, astfel că Facebook a aprobat regulamentul.

Chiar dacă ce s-a întâmplat în vară a părut democratic, tocmai acel moment i-a făcut pe cei de la Facebook să îşi revizuiască sistemul de consultare a utilizatorilor. Atunci, fondatorul „Europe Vs. Facebook“, Max Schrems, a mobilizat suficienţi oameni pentru ca aceştia să producă peste 7.000 de comentarii. Astfel s-a ajuns la vot. Erin Egan, directorul departamentului de confidenţialitatea datelor de la Facebook, a spus însă că majoritatea replicilor nu aveau legătură cu subiectul şi că vor modifica asta pe viitor.

image

Sistemul de vot a fost introdus în 2009, când reţeaua socială avea aproximativ 200 de milioane de utilizatori, astfel că cifra de 7.000 de comentarii şi limita de 30% păreau rezonabile. În prezent, Facebook are peste un miliard de utilizatori.

Două organizaţii contra „marelui albastru“

Noul regulament a fost atacat şi de două organizaţii printr-o scrisoare către Mark Zuckerberg, fondatorul Facebook. Centrul pentru Democraţie Digitală (Center for Digital Democracy) şi Centrul de Informare pentru Confidenţialitate Electronică (Electronic Privacy Information Center), prin vocea preşedinţilor lor, au detaliat nemulţumirile lor şi de ce modul de funcţionare a reţelei sociale n-ar trebui schimbat.

În primul rând, CDD şi EPIC nu vor să fie înlăturat sistemul de vot. Conform noilor reguli, vei fi doar informat când au fost aduse schimbări şi că vor intra în vigoare în şapte zile, dar cele 7.000 de comentarii nu mai contează şi, deci, nici votul nu va mai exista. Apoi, cele două organizaţii nu vor ca Instagram, chiar dacă e în proprietatea Facebook, să stocheze informaţii despre utilizatori. Şi ca Instagram niciun alt program afiliat să nu aibă acces la datele pe care utilizatorii le-au introdus pe Facebook. De asemenea, preşedinţii CDD şi EPIC au spus că libertatea de a trimite mesaje oricui va duce la un spam mai mare.

Principalele schimbări din noul regulament: utilizatorii vor putea să primească mesaje şi de la cei pe care nu-i au ca prieteni; produsele afiliate (ex.: Instagram, Facebook Payments) vor avea acces la baza de date a Facebook; oricine va putea să-ţi trimită mesaje private; postările nu mai sunt afişate în Timeline, dar vor fi disponibile în fluxul de ştiri al prietenilor. „Adevărul“ a detaliat fiecare punct sensibil din următorul regulament care cel mai probabil va fi aprobat în următoarea lună.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite