Cum poți depista prietenii și followerii falși pe rețelele de socializare

0
Publicat:

Una dintre cele mai mari amenințări la care trebuie să fii atent pe rețelele sociale este frauda comisă de oameni care nu sunt cine pretind că sunt, scrie Phil Muncaster pe blogul ESET. Iată cum să îi recunoști.

FOTO Shutterstock.
FOTO Shutterstock.

Aproximativ 4,5 miliarde de oameni din întreaga lume, sau aproape 55% din populația globală, au cel puțin un cont pe una dintre rețelele sociale populare. Iar utilizatorii de internet la nivel mondial petrec aproximativ două ore și jumătate în fiecare zi citind știri, împărtășind povești (stories) și schimbând imagini pe platformele de socializare alese. Cu alte cuvinte, rețelele sociale au avut un efect incomensurabil asupra vieții noastre, inclusiv asupra modului în care se face recrutarea sau se realizează interacțiunile cu alți oameni.

Cu toate acestea, nu totul este întotdeauna așa cum pare pe rețelele sociale. Aceste platforme au devenit și un punct de interes pentru escroci și pentru răspândirea de știri false. Volumul mare de utilizatori la nivel mondial, natura dinamică a conținutului generat de aceștia și agilitatea actorilor rău intenționați fac ca supravegherea acestor platforme să fie extrem de dificilă pentru furnizori.

Rețelele sociale pot fi un refugiu pentru escroci

Printre cele mai importante amenințări la care trebuie să fii atent sunt prietenii și followerii care nu sunt cine pretind că sunt. Escrocii folosesc aceste profiluri, deseori înregistrate și gestionate de boți automatizați, pentru a trimite mesaje spam utilizatorilor cu oferte prea bune pentru a fi adevărate, cu povești de tip clickbait, cu escrocherii romantice și multe altele. Conținutul poate varia de la un link către niște date statistice legate de „cine ți-a văzut profilul” și până la o oportunitate falsă de investiție în criptomonede sau o ofertă de card cadou gratuit.

Concluzia este că escrocii vor mereu banii și/sau datele tale. Ei pot spera că dai click pe un link rău intenționat, declanșând o descărcare ascunsă de malware sau că predai în mod voluntar informații personale. S-ar putea chiar să încerce să te atragă într-o înșelătorie mai complexă, cum ar fi o fraudă romantică sau înșelătorii cu valute virtuale.

10 sfaturi pentru a depista profilurile false

Platformele de rețele sociale sunt din ce în ce mai bune în eliminarea profilurilor și a conturilor false. Dar nu au nici pe departe o rată de succes de 100%. De aceea toții utilizatorii trebuie să fie precauți și ușor suspicioși cu privire la ceea ce vedem pe aceste platforme. Iată câteva dintre modalitățile de top de a identifica escrocii:

- O biografie neobișnuită: conturile false pot avea biografii care sunt copiate și actualizate din altă parte, ceea ce duce la un amestec inconsistent de fraze. De asemenea, fiți atenți la greșelile de scriere, la emoji-urile excesive și/sau la limbajul stilizat, specific unui bot.

- Catfishers: Escrocii pot folosi profiluri de rețele sociale false așa cum fac pe site-urile de întâlniri, în încercarea de a începe o legătură romantică online cu victima, construind o relație de încredere cu scopul final de a pretinde beneficii financiare. O căutare inversă a imaginii de profil ar trebui să fie primul pas. 

- O nepotrivire între „followers” și „following”: Aceasta este deosebit de răspândită pe Instagram. Conturile de spam vor urmări automat sute sau mii de utilizatori, dar un număr foarte mic de utilizatori îi vor urmări înapoi.

- Poza de profil a unui prieten: Uneori, escrocii vor încerca să cloneze contul unui prieten. Ei pot trimite apoi un mesaj urgent pretinzând că prietenul are probleme și cerând bani. Această escrocherie este destul de ușor de pus în practică și încă păcălește mulți utilizatori naivi de pe rețelele sociale. Merită întotdeauna să verifici suplimentar cu orice prieten dacă ți-a trimis cu adevărat un astfel de mesaj, folosind un alt canal de comunicare. Alternativ, poți verifica și contul care trimite mesajul pentru semne indicatoare ale unei escrocherii.

- Spam prin mesaje directe (DM): Un cont folosit pentru escrocherii va încerca adesea să îți trimită mesaje direct cu oferte false și te va încuraja să răspunzi cu un mesaj telefonic altcuiva sau să vizitezi un site web pentru a afla mai multe. Aceste conturi false vor fi, de asemenea, folosite pentru multe tipuri de înșelătorii, de la fraude cu investiții cu criptomonede până la escrocherii cu produse sau excursii cadou gratuite.

- Fără bifă oficială: Instagram, Facebook și X(Twitter), de exemplu, au insigne sau bifă pentru a identifica conturile oficiale ale companiilor. Dacă vezi un cont care se pretinde a fi o organizație sau o personalitate, dar care nu include niciuna dintre acestea, este foarte probabil să fie contul unui impostor.

- Modul în care postează: Conturile false vor posta adesea un val de conținut, static sau video, poate cu subtitrări similare sau identice, pentru ca apoi să nu mai aibă activitate o perioadă îndelungată de timp sau poate chiar deloc. Așadar, verificați cantitatea, calitatea și cadența oricăror postări.

- Oferte de cadouri gratuite: Atenție la orice conturi care îți oferă cadouri și/sau numerar, uneori poate în schimbul completării unui sondaj. Ei pot uzurpa identitatea unui brand de renume pentru a face acest lucru, pentru a extrage informațiile tale.

- Reduceri și discounturi foarte mari: Conturile false pot promova, de asemenea, articole de lux care au prețuri foarte reduse. Amintește-ți, dacă este prea frumos pentru a fi adevărat, de obicei este.

- Comentarii aleatorii: Dacă un cont lasă comentarii la postările tale fără legătură cu acea postare, probabil că este un cont fals.

Cum poți raporta conturile false

Vestea bună este că mulți gardieni ai rețelelor sociale, cum ar fi Instagram și LinkedIn, caută în permanență modalități de a îmbunătăți verificarea conturilor și de a alunga utilizatorii și boții falși de pe platformele lor. Cu toate acestea, unul dintre cele mai bune instrumente pe care le au pentru a identifica conturile false îl reprezintă chiar utilizatorii proactivi, atenți. Iată cum să raportezi orice cont sau profil suspect pe 4 dintre principalele site-uri de socializare:

Facebook: Dacă cineva uzurpă identitatea ta vizitează această pagină. Dacă descoperi un cont fals, dai click pe butonul cu trei puncte din partea de jos a fotografiei de profil și apoi pe “Find, support or report” („Găsiți, asistență sau raportați”) sau pe “Report Page”(„Pagina de raportare”).

X (fost Twitter): Raportează aici. Sau faci click pe cele trei puncte de lângă numele contului și apoi urmezi instrucțiunile.

Instagram: Faceți clic pe cele trei puncte de lângă numele contului, apoi pe „Report” („Raportați”). Poți de asemenea să dai click aici pentru a raporta un cont care uzurpă identitatea ta, a companiei sau a copilului tău.

LinkedIn: Faci click pe “More” („Mai multe”) sub numele contului și apoi “Report/Block” sau “Report Abuse” („Raportați/Blocați” sau „Raportați abuz”). 

Cel mai bun antidot împotriva adepților înșelătoriilor este să îți setezi profilul pe modul privat și apoi să verifici cu atenție pe oricine dorește să te urmărească.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite