Cofondatorii Google vorbesc despre inteligenţa artificială pe care o dezvoltă: Roboţii vor face lucrurile mai bine

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google are o divizie care creează roboţi. Şi roboţii vor fi inteligenţi. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul
Google are o divizie care creează roboţi. Şi roboţii vor fi inteligenţi. FOTO Răzvan Băltăreţu/Adevărul

Există oameni care se tem că Google poate deveni Skynet, compania diabolică pe care James Cameron a folosit-o în seria de filme „Terminator“. Cofondatorii Google Larry Page şi Serghei Brin au vorbit despre domeniul inteligenţei artificiale şi al roboţilor.

Larry Page şi Serghei Brin au discutat cu Vinod Khosla despre „educarea“ maşinilor şi despre inteligenţa artificială. În ciuda unor programe foarte sofisticate pe care le avem în prezent şi în ciuda unor performanţe precum cea a robotului Eugene, cei doi fondatori nu cred că e cazul să vorbim acum despre maşini care pot învăţa. Sunt încă departe de aşa ceva, după cum notează Business Insider.

Page a spus că el consideră o risipă de timp ceea ce fac oamenii acum pe Internet, cât de mult stau conectaţi la computerele lor, deşi informaţia pe care o obţin este destul de puţină. Rolul Google, după cum a spus cofondatorul, e să reducă acest timp, iar butonul „Mă simt norocos“ a fost o primă astfel de idee. În prezent, e Google Now, aplicaţia care intuieşte ceea ce vrei.

„În domeniul maşinilor care învaţă, ne desfăşurăm forţele pe mai multe fronturi. Există, spre exemplu, proiectul reproducerii creierului uman, bazat doar pe procesele de învăţare“, susţin fondatorii. Datele pe care le-au colectat prin acest proiect le-au folosit şi în maşinile autonome cu care Google s-a remarcat în ultimii ani. Apoi, există DeepMind, una dintre achiziţiile Google de anul acesta.

Cred că ar fi o prostie din partea noastră să lansăm o prognoză pentru acest domeniu.

Compania speră ca prin acest proiect să dezvolte inteligenţa artificială utilă pentru diverse procese. „(...) Sperăm ca într-o zi să avem o inteligenţă artificială capabilă de raţiune. Experţii în computere ne promit asta de ani de zile şi încă n-au livrat. Cred că ar fi o prostie din partea noastră să lansăm o prognoză pentru acest domeniu. (...) Ţinând cont de toate acestea, presupunem că într-o zi vom avea astfel de maşini, care pot gândi şi face lucrurile mai bine decât noi“.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite