Cine a fost Johannes Gutenberg, inventatorul celebrat printr-un Google Doodle - VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Google doodle Gutenberg.
Google doodle Gutenberg.

Google deschide pagina de căutare de azi, 14 aprilie, cu un doodle prin care îl omagiază pe tipograful german Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg, cunoscut publicului larg ca Johannes Gutenberg.

Dacă dai click pe doodle (desen / mâzgălitură) eşti transferat către rezultatele care conţin numele inventatorului. Primul link este către pagina de Wikipedia dedicată acestuia.

De aici aflăm că Johannes Gensfleisch zur Laden zum Gutenberg s-a născut la Mainz, în Sfântul Imperiu Roman, la data de 3 februarie 1468. 

Gutenberg a fost fiul unui negustor numit Friele Gensfleisch zur Laden, care a adoptat numele de familie "zum Gutenberg" după numele cartierului în care se mutase familia sa. Gutenberg s-a născut într-o familie de patricieni bogaţi, care aveau o genealogie datată până în secolul al treisprezecelea. Părinţii săi erau aurari şi băteau monedă.

Acesta a fost fost metalurgist, bijutier şi tipograf german care s-a remarcat prin contribuţia sa la tehnologia tipăririi.

Inventatorul este creditat cu crearea unui nou tip de presă tipografică şi a unor cerneluri pe bază de uleiuri. Originea primelor prese ale lui Gutenberg este neclară, mai mulţi autori considerând presele sale iniţiale drept adaptări ale preselor fixe deja existente în Europa, în combinaţie cu tehnologia de tipărire cu caractere mobile din metal inventată în Coreea şi China.

De ce a ales Google data de 14 aprilie? Pentru că marchează a 21-a aniversare a lansării unei expoziţii despre viaţa inventatorului, de la Muzeul Gutenberg din Mainz.

În materialul video o demonstraţie de funcţionare a presei de tipărit Gutenberg realizată la muzeul american Crandall Historical Printing.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite