Cinci metode prin care să înlocuieşti transferul de date prin stickul USB

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Stick-ul USB este ţinta procurorului general al României
Stick-ul USB este ţinta procurorului general al României

Ieri, procurorul general al României, Tiberiu Niţu a spus că procurorii ar trebui să aibă calculatoare fără USB, pentru a nu mai trimite fişiere către presă. Cu toate acestea, există alternative la trimiterea sigură a fişierelor, fără USB.

În cadrul şedinţei de miercuri de la CSM, Niţu a ridicat problema privind scurgerile de informaţii din dosarele penale, precizând că procurorii ar trebui să nu mai aibă calculatoare cu port USB, „pentru că mail-urile lasă urme, dar stick-urile nu”.

Mai exact, potrivit specialiştilor, Procurorul General vrea să sublinieze că o ştergere totală a datelor de pe calculator este aproape imposibilă. Fişierul de paginare este o adevărată ”cutie neagră” a calculatorului, care arată toate operaţiunile făcute de utilizator. Acesta este utilizat de către sistemele de operare Windows precum o memorie virtuală.

Iată cinci alternative, mai bune sau mai rele.

Hushmail

Hushmail e un serviciu de mailing criptat, care permite trimiterea de fişiere care nu pot fi interceptate. Serviciul costă 35 de dolari pe an, dar practic e imposibil de interceptat şi rămâne complet anonim.

Mail-ul e accesibil de pe internet, nu există advertising şi criptarea este de nivel militar. Hushmail foloseşte standardul Open PGP Standard. Tot ce trebuie să ştii pentru a deschide mail-ul este parola criptată pe care o trimiţi celui căruia vrei să-i ataşezi nişte fişiere sau să-i transmiţi informaţia.

Dacă celălalt utilizator nu foloseşte Hushmail, poţi alege să criptezi conţinutul printr-o întrebare de securitate.

Lockbin

Lockbin poate fi folosit şi gratis, dar cel mai bine e să ai un cont lunar. Costă 10 dolari şi poate fi folosit de doi utilizatori.

Encripţia se realizează la 256 de biţi şi puteţi trimite fişiere de 100 de MB. Tot ce trebuie să faci e să-l ai instalat pe calculator.

Poţi descărca de aici Lockbin

Cardul microSD

Dacă vrei să înlocuieşti un stick USB cu altă formă de stocare fizică, cea mai bună soluţie este un card microSD. Chiar dacă nu este la fel de mare ca stick-urile, poate fi introdus în laptopuri sau calculatoare care nu au mufă USB:

Dezavantajul unui card microSD este că transferul se realizează mai lent şi, de asemenea, îl poţi pierde cu uşurinţă.

Bluetooth

Dacă ai un computer cu bluetooth, poţi trimite fişierele către cineva care se află în raza de acţiune a semnalului. Funcţionează cel mult într-o camer de dimensiuni medii. De asemenea, e cea mai învechită tehnologie şi are viteze foarte mici de transfer. E bine să nu folosiţi Bluetooth decât pentru documente mici.

Hide My Ass

Serviciul este practic un VPN, care-ţi ascunde adevărata adresă de mail şi îţi ascunde urmele de pe internet. Downloadezi clientul de mail, selectezi localizarea, adică unde vrei să fii amplasat în lume şi trimiţi mail-uri. Indiferent dacă trimiţi din biroul de la Bucureşti, mail-ul nu poate fi urmărit spre tine pentru că adresa IP este din oricare altă ţară. O lună costă 10 dolari pe lună, în timp ce un an costă 79 de dolari.

Hide my Ass e disponibil aici. https://www.hidemyass.com/

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite