Cercetare Bitdefender: Riscuri de securitate pentru Google Workspace

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Echipa de securitate informatică de la Bitdefender a identificat noi tehnici de atac, care sunt direcționate către Google Workspace, având potențialul de a permite atacuri ransomware sau furtul de date.

Google Workspace. FOTO Shutterstock
Google Workspace. FOTO Shutterstock

Google Credential Provider for Windows (GCPW) este un produs care oferă organizațiilor o gestionare eficientă a computerelor angajaților și integrare cu Google Workspace. GCPW permite autentificarea utilizatorilor prin conturile Google Workspace, aplicând politici de securitate precum autentificarea în doi pași și implementarea politicilor de gestionare a dispozitivelor mobile (MDM) pentru administrarea la distanță a stațiilor de lucru.

Potrivit cercetării Bitdefender, aceste funcționalități de integrare ale GCPW pot fi exploatate de atacatori prin migrarea de la un computer local la întreaga infrastructură cloud a organizației. Aceste metode de atac pot fi exploatate doar după compromiterea dispozitivului prin alte mijloace.

Principalele descoperiri

Pornind de la un singur computer compromis, actorii amenințării pot acționa în mai multe moduri pentru a escalada atacul, precum:

  • accesarea altor dispozitive clonate care au deja instalat Google Credential Provider for Windows (GCPW);
  • obținerea accesului la platforma cloud cu permisiuni personalizate ;
  • decriptarea parolelor stocate local pentru a continua atacul și în afara ecosistemului Google.

Bitdefender a comunicat către Google rezultatele cercetării, iar compania a confirmat validitatea acestor metode de atac. În prezent, nu există un plan prin care să fie remediate carențele de securitate întrucât acestea nu se încadrează tipului de amenințări urmărite de Google.

image

Recomandări pentru utilizatori

Specialiștii Bitdefender îndeamnă organizațiile care utilizează Google Workspace sau Google Cloud Platform să fie vigilente cu privire la potențialele riscuri.

Detecție și răspuns – consolidarea capacității de detecție și răspuns a unei organizații ar trebui să rămână o prioritate. Utilizarea soluțiilor avansate de detecție a amenințărilor ajută la identificarea și contracararea tentativelor de obținere a accesului neautorizat sau suspect.

Plan de răspuns la incidente – dezvoltarea și menținerea unui plan de răspuns la incidente sunt esențiale pentru gestionarea eficientă a dispozitivelor compromise la nivel local. Acest plan trebuie să includă proceduri de investigare, limitare și recuperare în urma unor incidente de securitate.

Cercetarea completă poate fi accesată aici.

Metodele de atac descoperite pentru Google Workspace reprezintă un risc de securitate, dar este important de menționat că acestea necesită compromiterea unei mașini locale în primul rând.

Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite