Breşă de securitate majoră la Facebook: 50 de milioane de conturi au fost compromise

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reţeaua de socializare Facebook a anunţat că a identificat o breşă de securitate în sistemele sale care a fost exploatată de atacatori cibernetici care au furat datele de acces a 50 de milioane de conturi. Facebook avertizează că hackerii ar putea folosi datele pentru a prelua controlul asupra conturilor utilizatorilor.

Facebook a anunţat vineri că un atac asupra serverelor sale a dus la compromiterea informaţiilor personale a aproape 50 de milioane de utilizatori, scrie NYtimes.com. Compania a descoperit breşa de securitate marţi şi a precizat că atacatorii au exploatat o caracteristică a codului Facebook care le-a permis să obţină controlul asupra conturilor utilizatorilor. Facebook a reparat vulnerabilitatea şi a anunţat autorităţile responsabile în cazul acestui tip de atac informatic.

Peste 90 de milioane de utilizatori au fost deconectaţi forţat din conturile lor de Facebook şi au fost nevoiţi să se autentifice din nou în sistem, în cursul zilei de vineri, o măsură de siguranţă obişnuită în cazul conturilor compromise.

Facebook a precizat că nu cunoaşte originea sau identitatea atacatorilor şi nici nu a definitivat o evaluarea completă a scopului probabil al atacului. O anchetă internă este în stadiul incipient.

„Cum tocmai ne-am început ancheta, nu am stabilit încă dacă aceste conturi au fost utilizate în mod abuziv sau au fost accesate alte informaţii. Nu ştim nici cine se află în spatele acestor atacuri şi nici de unde au loc. [...] Viaţa privată şi securitatea oamenilor este incredibil de importantă şi ne pare rău că s-a întâmplat acest lucru”, declarat şeful securităţii Facebook, Guy Rosen, potrivit BBC News, preluat de News.ro.

Descoperirea atacului vine într-unul dintre cele mai grele momente ale reţelei de socializare, scrie The New York Times în ediţia online. Compania se confruntă cu mari probleme de imagine şi mai multe anchete în urma campaniei ruseşti de dezinformare care a fost pusă în aplicare pe Facebook în perioada alegerilor prezidenţiale din SUA din 2016.

Facebook se confruntă cu ameninţarea reglementărilor din partea Washingtonului din cauza îngrijorărilor că a devenit prea puternică, în condiţiile în care are încă de suferit în urma scandalului Cambridge Analytica. Firma britanică ar fi obţinut incorect datele a 87 de milioane de utilizatori ai reţelei de socializare.

Una dintre provocările cele mai importante ale Facebook a fost să îşi convingă utilizatorii că este destul de responsabilă pentru a administra cantitatea uriaşă de date cu care lucrează. Peste două miliarde de oameni folosec reţeaua de socializare lunar, iar alte două miliarde folosesc WhatsApp, aplicaţie de mesagerie instant deţinută tot de Facebook, şi Instagram, aplicaţie foarte populară de partajare de fotografii online.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite