BlackBerry a lansat smartphone-urile Z10 şi Q10, cele mai bune din istoria companiei canadiene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
RIM promite, pentru 2013, că utilizatorii vor simţi „Experienţa BlackBerry“. FOTO Engadget
RIM promite, pentru 2013, că utilizatorii vor simţi „Experienţa BlackBerry“. FOTO Engadget

Preşedintele Research in Motion, Thorsten Heins, a prezentat astăzi, 30 ianuarie, cele mai noi două telefoane ale companiei: BlackBerry Z10 şi BlackBerry Q10. Acestea au sistem de operare BlackBerry 10, iar cu această ocazie compania şi-a schimbat numele în BlackBerry.

Noile telefoane sunt pentru fiecare gust. Astfel, BlackBerry Z10 este un telefon fără taste, cu un ecran tactil de 4,2 inci şi cu o carcasă zimţată în spate. BlackBerry Q10 este primul smartphone al companiei care are taste. Acest lucru a fost făcut clar chiar de Thorsten Heins, care a spus că abia acum BlackBerry are un smartphone adevărat cu taste. 

Telefonul Z10 va fi disponibil în Marea Britanie începând chiar de mâine, în SUA din 5 februarie, iar până la finalul lui februarie, compania a promis că va lansa dispozitivul şi pe alte pieţe mondiale. În SUA, preţul unui dispozitiv cu abonamentul cel mai bun va fi de 200 de dolari, adică nivelul unui iPhone 5. 

Puteţi urmări mai jos transmisiunea prin live text de la conferinţa BlackBerry. 

BlackBerry Z10 este noul rival pentru iPhone 5 şi Galaxy S3

BlackBerry Q10 duce mai departe celebra tastatură de pe modelele BlackBerry

RIM a murit, trăiască BlackBerry! Compania a preluat numele popularei linii de telefoane business

UPDATE 18.10: La finalul lui februarie telefoanele vor fi disponibile pe majoritatea pieţelor. În SUA şi Canada dispozitivele vor fi lansate cel mai devreme pe 5 februarie pe abonament. Marea Britanie va primi telefoanele mâine, iar în Emiratele Arabe Unite pe 10 februarie. 

De exemplu, la abonament, în SUA preţul anunţat este cam de 200 de dolari. 

image

UPDATE 18.05: BlackBerry 10 este un sistem de operare care pare integral, dar urmează să-l testăm în momentul când va apărea pe piaţa din România. Important pentru BlackBerry, adică fosta firmă Research in Motion, este faptul că majoritatea aplicaţiilor de top sunt acolo. 

image
image

UPDATE 18.00: Se vorbeşte despre magazinul de aplicaţii care conţine Skype, WhatsApp, LinkedIN, Amazon Kindle. BlackBerry se laudă că are peste 1.000 aplicaţii populare. De asemenea, BlackBerry arecontracte cu EA Sports, Gameloft, mari case de producţie de jocuri. Cu toate acestea, nu se ştie dacă aplicaţiile sunt gata sau urmează să fie lansate. 

image

UPDATE 17.56: O altă aplicaţie este BlackBerry Story Maker. Dacă ar fi să o comparăm, seamănă cu un Storify mobil. Putem pune muzică, videoclipuri, poze şi intertitluri pentru a crea o poveste de viaţă fluidă. 

image

UPDATE 17.54: BlackBerry 10 are o aplicaţie de editare proprie, multe dintre schimbări putând fi făcute doar de pe ecran, prin gesturi. Practic, canadienii au studiat foarte bine piaţa şi au transformat totul într-o experienţă fluidă, inspirată de multe alte produse, dar integrată într-un singur produs. 

image

UPDATE 17.52: Aplicaţia pentru camera foto seamănă cu cea de la Windows. Astfel, pozele pot fi făcute apăsând oriunde pe ecran. De asemenea, direct de pe ecran se poate schimba focusul, iar Time Shift face mai multe cadre deodată, iar cea mai bună poate fi selectată în timp ce restul sunt şterse. 

image

UPDATE 17.50: Cei doi reprezentanţi BlackBerry demonstrează acum aplicaţia Remember, de pe Q10, telefonul cu tastatură. Este practic, după cum spun cei din sală, un fel de Evernote integrat în sistemul de operare. 

Practic, este un serviciu evoluat de notiţe, cu foldere şi organizare mai bună decât notiţele clasice de pe un telefon. Evident, există aplicaţii terţe pe Android sau iOS, dar nu integrate atât de bine în ecosistem. 

image

UPDATE 17.49: BlackBerry Messenger are acum posibilitatea de a distribui ecranul telefonului personal către alt utilizator. Este asemănător cu un feature pe care îl are Google+ în conversaţiile Hangouts. Acesta este potrivit pentru a colabora la muncă sau pentru a împărţi lucruri interesante fără a le trimite pe mail sau fără a trimite link-uri. 

image

UPDATE 17.47: Poate cel mai popular serviciul BlackBerry, BlackBerry Messenger, cu 60 de milioane de utilizatori a fost modificat. 

Acum, în BlackBerry 10, se pot da apeluri şi face videoconversaţii cu alţi utilizatori BlackBerry. 

image

UPDATE 17.45: Thorsten Heins vorbeşte despre securitatea dispozitivelor şi combinaţia dintre muncă şi timp liber. Alternanţa dintre cele două se numeşte BlackBerry Balance. Acest concept împarte telefonul între partea profesională şi partea personală. Inclusiv BlackBerry World, magazinul de aplicaţii este personalizat. 

În BlackBerry 10, experienţa profesională şi cea personală funcţionează în paralel. Dorinţa BlackBerry este să facă utilizatorii să nu mai folosească două telefoane: unul de muncă, unul personal. 

image

UPDATE 17.40: Reprezentanţii BlackBerry se concentrează acum pe tastatură. 

Astfel, cuvintele se pot forma fără a tasta toate literele, cu ajutorul memorării. Cu un singur deget, ei pun cuvinte, mai exact le aruncă. 

Tastatura are suport pentru mai multe limbi. Ea se adaptează la franceză, la engleză sau la germană automat, dar şi la alte limbi. Ideea BlackBerry este să ofere o experienţă asemănătoare tastaturii fizice. 

image
image

UPDATE 17.38: BlackBerry Hub strânge laolaltă toate informaţiile despre un prieten, conectând Facebook, LinkedIn sau Twitter. 

Totul se petrece într-un singur program numit BlackBerry Hub. "Nu mai căuta. Dispozitivul se adaptează la tine", spune Heins. 

image

UPDATE 17.35: BlackBerry Hub integrează reţelele sociale, mesajele, conturile de e-mail. Astfel, putem răspunde la mesaje pe LinkedIn, Twitter sau Facebook. 

Astfel, pe BlackBerry 10 putem să scriem, putem să dăm like şi să comentăm direct din Hub. Seamănă cu People de la Windows Phone. 

image

UPDATE 17.33: Un reprezentant BlackBerry prezintă caracteristicile sistemului de operare. BlackBerry Flow este caracteristica de multitasking al telefonului, aplicaţiile putând fi schimbate fără a apăsa vreun buton de home. 

De asemenea, BlackBerry Hub este programul care conectează toate conturile unui utilizator. 

În plus, BlackBerry Flow este demonstrat printr-un filmuleţ vizualizat. În momentul unei alerte, doar printr-o simplă atingere a ecranului, putem vedea ce fel de alertă este şi dacă ne interesează, fără să părăsim video-ul. Această caracteristică din Flow, prin care putem să tragem cu ochiul la alerte se numeşte BlackBerry Peek. 

image

UPDATE 17.30: BlackBerry Z10 este un telefon fără taste, cu un ecran tactil de 4,2 inci şi cu o carcasă zimţată în spate. BlackBerry Q10 este primul smartphone al companiei care are taste. 

image
image

UPDATE 17.27: Iată noile telefoane BlackBerry, care se vor numi BlackBerry Z10 şi Q10. 

image

UPDATE 17.25: Research in Motion îşi va schimba numele în BlackBerry!

image

UPDATE 17.21: BlackBerry 10 e pentru oameni care vor simplitate, care vor să navigheze de la o aplicaţie la alta fără un buton de Home, oameni care multitasking-ul e obligatoriu. Aceşti oameni se mişcă rapid, iar BlackBerry 10 este exact acest lucru. 

Intenţia noastră este de a face transferul de la comunicaţii mobile la computing mobil. Curând vă vom oferi de a vă conecta la toată lumea cu ajutorul dispozitivelor mobile. Veţi fi în mijlocul internetului "lucrurilor" (internet of things). Vom fi un lider în conectarea voastră la internet, spune Heins. 

Am creat o platformă care poate să lucreze cu alte sisteme: cu o maşină, cu un calculator sau cu un sistem de sănătate. Cum vom reuşi cu BlackBerry să trecem peste aşteptările tradiţionale? BlackBerry are 20 de ani de experienţă în oferirea de securitate mobilă, BlackBerry 10 se concentrează şi pe aplicaţii. 

Thorsten Heins vorbeşte un pic despre Research in Motion, trecutul şi viitorul ei. "Acum doi ani aveam două soluţii: să folosim platforma altora sau să construim una de la zero". 

image

UPDATE 17.19: Thorsten Heins vorbeşte despre o linie de pornire, nu o linie de final. 

image

UPDATE 17.17: "Am fost într-o excursie a transformării. Nu numai o transformare a afacerii şi a brandului, ci transformarea comunicaţiilor mobile în mobile computing. A fost cel mai dur an al carierei mele, dar a fost cel mai entuziasmant. A fost una dintre cele mai mari oportunităţi din cariera mea. Inovaţia este în inima RIM". 

image

UPDATE 17.14: BlackBerry aminteşte de obsesia şefului de la Microsoft, Steve Ballmer, care vorbea de "developers, developers, developers". Astfel, platforma BlackBerry 10 are cele mai multe aplicaţii pentru un sistem de operare nou. 

Thorsten Heins, şeful Research in Motion a urcat pe scenă. 

image

UPDATE 17.09: Prezentarea începe cu mai mulţi utilizatori care-şi povestesc experienţele lor cu dispozitivele BlackBerry 10. Ei vorbesc despre simplitatea de a le folosi, multitasking-ul şi combinaţia dintre muncă şi viaţa personală. 

De asemenea, unii spun că tastatura este cea mai rapidă de pe piaţă. 

În scenă intră Alec Saunders, cel care este responsabil de realizarea şi designul aplicaţiilor de pe BlackBerry. 

image

UPDATE 17.00: Evenimentul a început în mai multe localităţi, printre care New York, Londra, Jakarta sau Singapore. BlackBerry prezintă video-ul introductiv, iar pe scenă a venit Jack Perry. 

image

UPDATE 16.45: Prezentarea va începe în 15 minute. Pe ecranul de la evenimentul din New York este prezentată o fereastră de Twitter care laudă tastatura de la BlackBerry Z10, despre care s-a spus că ar fi excepţională. 

image

Două lucruri sunt deja cunoscute despredouă versiuni, alb şi negru, iar concurenţii principali sunt smartphone-urile cu Windows Phone 8, apoi iPhone 5. 

Sistemul de operare a fost deconspirat integral într-o colecţie impresionantă de screenshot-uri. Pentru cei interesaţi, Blackberry OS 10 este disponibil spre vizionare în această galerie foto. BB OS 10 vine cu un magazin online reinventat care furnizează conţinut pentru toate gusturile: aplicaţii, muzică şi filme.

Este posibil ca RIM să reintre pe piaţa tabletelor, dar încă nu există niciun confirmare, oficială sau neoficială. Totuşi, BlackBerry 10 este ultima şansă a companiei să îşi revină după scăderile suferite în ultimii ani. Canadienii vor să revină pe piaţă pe cont propriu, spre deosebire de Nokia care a adoptat platforma Windows Phone de la Microsoft.

blackberry 10 infografie foto graphic news
Tehnologie



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite