Ar putea Fitbit sau Apple Watch să detecteze primele simptome de Covid-19?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dispozitivele purtabile au detectat devreme semne de infecţie, înainte de apariţia simptomelor, în medie cu trei zile. FOTOAdrian Pogîngeanu
Dispozitivele purtabile au detectat devreme semne de infecţie, înainte de apariţia simptomelor, în medie cu trei zile. FOTOAdrian Pogîngeanu

Fitbit, Apple Watch sau alte dispozitive purtabile, care de obicei sunt folosite în timpul exerciţiilor fizice, sunt studiate ca mijloace de identificare a persoanelor care ar putea fi infectate cu Covid-19 înainte de apariţia simptomelor, când oamenii pot să răspândească virusul fără să ştie, relatează Reuters.

Schimbarea ritmului cardiac şi respirator şi a altor date biometrice măsurate constant de aceste dispozitive ar putea semnala stadii incipiente ale infecţiei, astfel încât o persoană care pare sănătoasă să se autoizoleze şi să se testeze pentru noul coronavirus, spun cercetătorii.

”Când te îmbolnăveşti, chiar înainte să ştii, corpul tău începe să se schimbe, ritmul cardiac creşte”, a declarat Michael Snyder, profesor la Stanford University School of Medicine.

Cercetătorii de la Stanford se numără între mai multe grupuri de cercetători care analizează dacă dispozitivele purtabile pentru fitness, cum ar fi Fitbit sau Apple Watch, pot oferi avertismente timpurii.

Echipa condusă de Snyder a înrolat în studiu 5.000 de persoane şi a analizat date istorice de pe smartwatch-urile a 31 de utilizatori care au fost testaţi pozitiv pentru noul cornavirus.

Pentru cei 31, toate datele au indicat o infecţie înainte de apariţia simptomelor. Dispozitivele purtabile au detectat devreme semne de infecţie, înainte de apariţia simptomelor, în medie cu trei zile.

Într-unul din cazuri, echipa lui Snyder a aflat că un smartwatch a fost capabil să identifice primul semn a unei posibile infecţii cu noul coronavirus cu nouă zile înainte de raportarea unor simptome mai evidente.

”Putem spune dacă cineva se îmbolnăveşte înainte de simptome. Acest lucru este cea foarte important. Poţi spune oamenilor să stea acasă. Nu ieşi să infectezi alţi oameni”, a spus Snyder.

Noul coronavirus a infectat peste 15 milioane de oameni şi a omorât peste 600.000 la nivel mondial, de când a fost identificat în ianuarie. Primele simptome includ tuse, febră şi pierderea mirosului.

Marile companii de tehnologie speră că smartwatch-urile pot înlocui vânzările mai lente ale produselor principale.

Apple Watch a fost privit ca un succes al industriei, în timp ce Google a convenit anul trecut să cumpere Fitbit, pentru 2,1 miliarde de dolari.

Fitbit efectuează propriile cercetări referitoare la modul în care dispozitivele sale pot ajuta la depistarea timpurie a Covid-19, în studiu fiind implicate 100.000 de persoane, dintre care 12.000 diagnosticate cu virusul.

“Am văzut schimbările în ritmul cardiac şi al respiraţiei despre care am suspectat că ar avea loc”, a afirmat coordonatorul ştiinţific al studiului Fitbit, Conor Heneghan.

Producătorii de dispozitive mai studiază posibilele semne timpurii ale infecţiei cu noul coronavirus în rândul atleţilor de performanţă care poartă dispozitive profesionale de fitness personalizate, cum este Whoop, care este o bandă purtată pe încheietura mâinii, sau Oura, un inel purtat pe deget.

Rezultatele promiţătoare ale unor studii universitare separate, referitoare la inelul Oura, produs de Oura Health, au determinat Liga Naţională de Baschet să cumpere 2.000 de dispozitive care să fie purtate de jucători şi de stafful echipelor, pentru a urmări îndeaproape ritmul cardiac şi temperatura.

PGA Tour a cumpărat 1.000 de benzi Whoop pentru jucători, copii de mingi şi jurnalişti care relatează despre turneul de golf, a declarat fondatorul Whoop, Will Ahmed.

TehnologiePartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite