Stresul, inamicul tinerilor: creierul este afectat grav înainte de 50 de ani

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lista alimentelor care afectează creierul

Un studiu recent arată că stresul poate avea efecte secundare grave la nivelul sănătăţii creierului, iar generaţiile tinere sunt din ce în ce mai afectate până ajung la vârsta de 50 de ani.

Tinerii de azi sunt din ce în ce mai stresaţi, iar acest lucru provoca pierderi de memorie şi contracţii ale creierului mai devreme de vârsta de 50 de ani, potrivit unui nou studiu citat de CNN

   

„Nivelurile mai ridicate ale cortizolului, un hormon al stresului, par să afecteze funcţionarea creierului, dimensiunea creierului şi performanţa la testele cognitive“, spune autorul studiului, Dr. Sudha Seshadri, profesor de neurologie la UT Health San Antonio. 

„Am descoperit pierderi de memorie şi contracţii ale creierului în cazul unor tineri, cu mult timp înainte ca aceştia să aibă anumite simptome“, adaugă Seshadri. 

„Nu este niciodată prea devreme să fiţi atenţi la reducerea stresului“, spune Dr. Sudha Seshadri.

Cortizolul este unul dintre hormonii cheie de stres ai organismului, cel mai bine cunoscut pentru rolul său în instinctul nostru de „zbor sau luptă“. 

Când suntem stresaţi şi în continuă alertă, glandele suprarenale produc mai mult cortizol. Hormonul lucrează apoi la închiderea unor diferite funcţii ale corpului, care ar putea să aibă ca efect chiar decesul.  

Odată ce criza a trecut, nivelul de cortizol ar trebui să scadă, iar sistemele corpului uman ar trebui să revină la normal. Însă, dacă „butonul de alarmă“ rămâne apăsat, corpul poate continua să funcţioneze defectuos, ceea ce duce la anxietate, depresie, boli de inimă, dureri de cap, creştere în greutate, tulburări de somn şi, mai ales, probleme de memorie şi concentrare.

  

Studiile au descoperit o relaţie între cortizol şi demenţă, accentul fiind pus în special pe vârstnici şi pe zona de memorie a creierului, numită hipocampus: „Dacă aveţi cortizol mai mare, probabil că sunteţi stresat şi este posibil să aveţi mai multe dificultăţi în îndeplinirea sarcinilor cognitive“.

Stil de viațăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite