„Ştiu ce înseamnă să fii hărţuit”. Cum predă „cea mai urâtă femeie din lume” cea mai frumoasă lecţie de toleranţă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lizzie Velasquez nu are de gând să fie doborâtă de percepţia oamenilor din jurul ei
Lizzie Velasquez nu are de gând să fie doborâtă de percepţia oamenilor din jurul ei

La naşterea lui Lizzie Velasquez, medicii au dus mamei o fotografie a fetiţei, ca să evite un şoc prea puternic. A fost iubită în ciuda a ceea ce mulţi alţii consideră defect, a crescut şi a început o luptă împotriva slăbiciunii de sine, devenind inspiraţie pentru milioane de oameni.

În decembrie 2013 a inspirat milioane de oameni cu discursul său ţinut la conferinţele TED Talk. Acum, Lizzie Velasquez, „cea mai urâtă femeie” din lume speră să ajungă la cât mai mulţi oameni printr-un documentar despre ea, în care luptă împotriva hărţuirii de orice fel, dar, mai ales, luptă pentru ca oamenii să-şi aleagă propriul drum şi nu să se lase aleşi.

„Ştiu ce înseamnă să fii hărţuită în toate felurile. Vreau să devin protectorul celor care cred că lucrurile nu vor fi mai bune de atât”, spune Velasquez (25 de ani). Tânăra suferă de o condiţie rară care nu-i permite să ia în greutate. Nu a cântărit niciodată mai mult de 29 de kilograme şi, pe deasupra, nu vede cu un ochi. „Ideea este ca, după ce văd acest documentar, să realizeze că este posibil să depăşească orice”, a spus ea.

Velasquez s-a născut în Austin, Texas, cu acest sindrom rar de care doar doi oameni din toată lumea suferă, din câte se ştie. A devenit cunoscută publicului în decembrie, anul trecut, după ce a susţinut un discurs motivant care a devenit viral. Tânăra a explicat cum viaţa ei s-a schimbat la 17 ani, când a văzut un clip video cu ea pe YouTube, intitulat „Cea mai urâtă femeie din lume”. Secţiunea de comentarii era plină de afirmaţii precum „Fă lumii o favoare şi pune-ţi pistolul la tâmplă”.

image
„În loc să încep să plâng, am ales să fiu fericită şi să conştientizez că această boală nu este un blestem, ci o binecuvântare care mă ajută să mă îmbunătăţesc mereu şi să inspir alţi oameni”, spune Velasquez.

În anii care au urmat, Lizzie a terminat liceul şi a absolvit facultatea, a scris trei volume de automotivare şi a dobândit admiraţia oamenilor din toată lumea. A fost invitată la mai multe emisiuni în America, inclusiv de către celebra Barbara Walters şi Whoopi Goldberg.

Velasquez spune că totul se datorează părinţilor ei, care au iubit-o la fel ca pe cele două surori ale sale, perfect sănătoase.

„Sunt cei mai bun părinţi din lume. Din momentul în care m-am născut, am fost copleşită de dragoste. Şi nu m-au crescut doar pe mine, ci şi pe fratele şi sora mea. Au multiplicat dragostea de trei ori, lucru care m-a ajutat să ajung unde sunt astăzi”, povesteşte ea.

Lizzie s-a născut cu patru săptămâni prematur. Medicii i-au arătat mamei o poză cu copilul la început, fără să aducă fetiţa în camera acesteia. „Am început să plâng într-un mod inconsolabil, dar le-am zis să mi-o aducă orice ar fi”, a spus mama fetei, Rita Velasquez. „Voiam să o văd, să o ţin în braţe şi să o iubesc”, a adăugat aceasta.

Tatăl fetei a realizat cât de diferită este Lizzie în prima zi de grădiniţă, când niciun copil nu a vrut să se joace cu fiica lui. „I-am spus despre sindrom, am încercat să-i explicăm, iar de atunci a dat mereu semne de maturitate”, povesteşte el.

„Lizzie trăieşte cu o voluptate incredibilă şi are un simţ al umorului cu care puţini se pot mândri. Toţi avem probleme în viaţă, dar sunt nimicuri comparativ cu tot prin ceea ce a trecut ea. Atitudinea ei pozitivă ridică starea de spirit a oricui”, a spus Sara Bordo, regizorul documentarului despre Velasquez.

Lizzie nu are niciun interes pentru un tratament posibil pentru boala ei.

„Nu, nici măcar nu m-aş gândi. Dacă mă întrebai asta la 13 ani, aş fi acceptat orice test, orice. Dar acum, după câte am învăţat despre mine şi după ce am parcurs atât ca să ajung aici, să devin cine sunt, nu aş mai accepta. Ar schimba totul, nu aş fi sinceră faţă de mine”, mărturiseşte tânăra.

Discursul inspiraţional al „celei mai urâte femei din lume”: „Tu defineşti ceea ce eşti”

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite