VIDEO Un aisberg masiv s-a desprins dintr-o calotă glaciară din Antarctica

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Programul de Observare a Pământului al UE a surprins desprinderea unui bloc de gheaţă cu o suprafaţă de 1.636 de kilometri pătraţi din calota glaciară Amery, a treia ca mărime din Antarctica, relatează BBC şi Euronews.

D28, conform sistemului de clasificare al US National Ice Center, este cel mai mare aisberg al Armery în 50 de ani, însă este „mic prin comparaţie cu unele dintre cele mai masive aisberguri din istorie”, spun oamenii de ştiinţă. Desprinderea unui bloc de gheaţă din Armery a fost anticipată încă de acum aproape 20 de ani.

Helen Amanda Fricker, glaciolog al Scripps Institution of Oceanography, spune că cercetătorii urmăreau o altă porţiune a Amery care a fost denumită „Dinte slăbit” datorită asemănării cu un dinte de lapte. Prin comparaţie, D28 este un molar. 

Fricker spune că „evenimentul este partea unui ciclu natural sănătos al calotei glaciare” nefiind legat de schimbările climatice, astfel că nu sunt motive de îngrijorare în ceea ce-l priveşte .

Blocul de gheaţă are 315 miliarde de tone şi o grosime estimată la 210 metri; el se va rupe şi topi complet în câţiva ani.

 
ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite