VIDEO Roverul nemuritor care explorează planeta Marte a stabilit un nou record pentru călătoriile în spaţiu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Roverul marţian Opportunity FOTO NASA
Roverul marţian Opportunity FOTO NASA

Roverul marţian Opportunity a stabilit un record pentru cei mai mulţi kilometri parcurşi în spaţiu de către o maşină NASA. Vehiculul lansat acum nouă ani şi care a avut o importanţă majoră în cercetarea planetei roşii a reuşit să călătorească 35,7 kilometri.

Opportunity se află în momentul acesta este amplasat în craterul Endeavour, de unde extrage mostre pe care apoi le studiază, iar informaţiile sunt procesate de specialiştii NASA de pe Terra.

Mergând prin crater, Opportunity a reuşit să întreacă recordul anterior. Acesta avea o vechime de 40 de ani. Eugene Cernen şi Harrison Schmitt, astronauţii de pe Apollo 17, au fost pe Lună în 1972 şi au folosit vehiculul lunar timp de trei zile, pentru a strânge probe care urmau să fie folosite pentru analiză pe Pământ.

Lunar Roving Vehicle a parcurs atunci 35,6 kilometri, dar recordul absolut este deţinut în continuare de Uniunea Sovietică. Cu toate acestea, Opportunity va mai parcurge câteva sute de metri şi va reuşi să bată şi acest record. Vehiculul sovietic, controlat de la distanţă, Lunokhod 2 a parcurs 37 de kilometri pe Lună în 1973.

Opportunity a fost lansat pe 7 iulie 2003 şi a ajuns pe Marte pe 25 ianuarie 2004, la trei săptămâni după Spirit, un vehicul identic. Acesta din urmă nu s-a mai putut deplasa acum trei ani, iar în 2010 comunicaţiile s-au întrerupt definitiv. Cu toate acestea, Opportunity rămâne activ şi este un exemplu de maşinărie rezistentă, 9 ani pe Marte fiind mulţi, iar condiţiile uzează maşinăriile uşor. Iniţial, Opportunity urma să aibă o autonomie calculată de trei luni. În momentul de faţă, roverul, deşi nu la fel de celebru ca şi Curiosity, lansat acum doi ani, şi-a depăşit autonomia calculată de 37 de ori.

O cronologie a misiunii Opportunity

Cum arată Marte din pozele făcute de-a lungul timpului de Opportunity

ȘtiințăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite