VIDEO Nevăzătorul care navighează prin jungla urbană ca un liliac

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Liliecii navighează folosindu-se de ecolocaţie
Liliecii navighează folosindu-se de ecolocaţie

Un bărbat care şi-a pierdut vederea la o vârstă foarte fragedă a dobândit o abilitate specială. Acesta poate naviga prin oraş folosindu-se de ecolocaţie.

Daniel Kish nu mai poate vedea de la vârsta de 13 luni, din cauza cancerului la retină. „Nu am nicio amintire vizuală“, explică el.

Totuşi, bărbatul se plimbă singur pe străzile aglomerate din SUA şi merge chiar şi cu bicicleta. El a învăţat să vadă cu ajutorul urechilor, la fel ca liliecii, sau ca super-eroul Daredevil.

Kish scoate un sunet cu ajutorul gurii, un fel de clicăit, care apoi ricoşează de diverse obiecte din apropierea sa. Daniel îşi dă seama cât de aproape sau departe este un obiect în funcţie de cât de repede sau încet ajunge sunetul înapoi la el.

Pe lângă asta, Daniel Kish a învăţat să-şi folosească atât de bine abilitatea încât îşi poate da seama de forma unui obiect, mărimea lui, dar şi densitatea lui.

Într-un clip video, Daniel îşi demonstrează abilităţile, încercând să găsească o minge pe un câmp gol. Bărbatul se descurcă mult mai bine decât o producătoare TV care a acceptat să îşi optureze privirea şi să încerce să găsească şi ea mingea.

Daniel este şi preşedintele fundaţiei World Acces for The Blind şi şi-a împărtăşit secretele cu peste 500 de copii cu deficienţe de vedere din întreaga lume.  

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite