VIDEO Cum vor oamenii de ştiinţă să cartografieze peşterile de pe Marte

0
0
FOTO via NASA
FOTO via NASA

Cercetători ai Institutului SETI (Search for Extraterrestrial Intelligence) au demonstrat una din posibilităţile prin care astronauţii ar putea să realizeze o hartă a viitoarei lor case.

În momentul în care omenirea va începe să colonizeze Planeta Roşie, este foarte posibil ca primele refugii ale sale să fie peşterile formate din rocă vulcanică, care ar putea oferi adăpost faţă de temperaturile extreme, radiaţii şi asteroizii care cad pe suprafaţa planetei.

Însă, înainte ca astronauţii să realizeze o bază de operaţiuni în subteranul planetei Marte, vor trebui să cartografieze peştera în care se află.

Aici intervine drona dezvoltată de Astrobotic, care este autonomă şi funcţionează pe baza tehnologiei de cartografiere Lidar (cu laser). Practic, drona este capabilă să construiască un model în timp real al înconjurului său, şi poate aplica ceea ce a învăţat pentru a explora mai departe.

Drona a fost testată în peştera Lofthellir din Islanda, o peşteră cu roci vulcanice, asemănătoare cu cele de pe Marte şi de pe Lună.

Schema pestera FOTO via Institutul SETI

Drona Astrobotic în camera principală a peşterii Lofthellir. FOTO via Institutul SETI

Testul a fost un succes total, oamenii de ştiinţă obţinând un model 3D al interiorului peşterii, precum şi mai multe informaţii despre istoria geologică a acesteia.

Schema 3D Pestera FOTO via Institutul SETI

Sus: imagine aeriană a intrării în peştera Lofthellir. Jos: harta 3D construită de drona Astrobotic după explorare. Centru: suprapunerea celor două elemente formează harta întregii peşteri. FOTO via Institutul SETI

De asemenea, există şi un plan pentru a contracara atmosfera prea subţire a planetei Marte, în care o dronă cu elice nu ar putea zbura. Cercetătorii ar urma să folosească un motor cu propulsie pentru a ”împinge” drona de-a lungul peşterilor marţiene.

Urmează alte teste pentru echipa de la Institutul SETI şi drona celor de la Astrobotic, a cărei tehnologie va continua să fie îmbunătăţită.

Știință


Ultimele știri
Cele mai citite