VIDEO Caporalul bionic: un tânăr soldat care şi-a pierdut braţul a primit o proteză controlată cu gândul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Caporalul Andrew Garthwaite are 26 de ani şi şi-a pierdut braţul, în 2010, în urma unui atac cu grenadă, în Afganistan, potrivit BBC.

Garthwaite este prima persoană din Marea Britanie care a primit o proteză bionică şi acum se obişnuieşte cu membrul robotic. El a fost operat în Austria, în ianuarie 2012 şi chirurgii s-au folosit de o tehnică numită reinervare muscală pentru a-i ataşa proteza. Practic, doctorii au luat terminaţiile nervoase de la umăr – cele care s-ar prelungit în braţe - şi le-au lipit de cele de pe piept.

Asta înseamnă că, în ultimele 18 luni, caporalul a avut senzaţia că îi creşte o mână din piept. El a trebuit să înveţe cum să-şi folosească noul braţ şi să se acomodeze cu el.

Proteza a fost dezvoltată de compania Otto Bock din Viena şi permite efectuarea de mişcări naturale. Procesul este unul intuitiv, iar braţul bionic reacţionează la gânduri. Gartwaithe gândeşte câteva mişcări, iar proteza le efectuează.

„Nu am avut degete în ultimii trei ani şi să începi să simţi lucruri deodată este foarte ciudat. Trebuie să antrenezi creierul să mişte aceest braţ“, a declarat el.

Fostul soldat spune că „arată foarte natural şi oamenii nu observă că este o proteză, însă sunt surprinşi că scoate sunete mecanice când se mişcă“.

Garthwaite se bucură că poate face mai multe treburi casnice şi se simte mai independent. „Nu are rost să priveşti în trecut pentru că timpul nu poate fi dat înapoi. Sunt foarte norocos că sunt aici şi sunt foarte norocos că am această nouă viaţă şi sper să am succes în ea“, a mai spus tânărul. 

Haide să discutăm! Ne poţi vizita şi pe pagina de Facebook „Tech Adevărul“.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite