Un echipaj a plecat de pe Staţia Spaţială Internaţională şi urmează să revină pe Terra

0
Publicat:

Un echipaj format din patru astronauţi, printre care un rus, a părăsit luni Staţia Spaţială Internaţională (ISS) pentru a reveni în Statele Unite la finalul unei misiuni de circa şase luni pe avanpostul orbital, informează AFP, citată de Agerpres.

Crew-7. FOTO BLOG.NASA.GOV
Crew-7. FOTO BLOG.NASA.GOV

Cei patru astronauți au ajuns pe ISS la finalul lui august la bordul unei capsule Dragon a SpaceX pentru a participa la o misiune de rutină a NASA denumită „Crew-7”.

Misiunea, condusă de astronauta americană Jasmin Moghbeli, îi include pe danezul Andreas Mogensen, japonezul Satoshi Furukawa şi pe cosmonautul rus Konstantin Borissov.

Jasmin Moghbeli, care s-a aflat la prima sa misiune în spaţiu, a salutat duminică, în discursul prilejuit de plecare, cooperarea internaţională care a permis, după încheierea Războiului Rece în anii 1990, instalarea ISS.

„Este dovada a ceea ce putem realiza când lucrăm împreună'', a spus ea.

Colaborarea între agenţiile spaţiale americană şi rusă continuă pe ISS

În ciuda tensiunilor diplomatice dintre Washington şi Moscova de la începerea războiului în Ucraina, colaborarea între agenţiile spaţiale americană şi rusă continuă pe ISS - unul din puţinele domenii de cooperare care s-a menţinut între cele două state.

Marţi dimineaţă, începând cu ora 09:35 GMT, cei patru astronauţi sunt aşteptaţi să amerizeze în apropiere de coastele Floridei.

De-a lungul celor şase luni petrecute în spaţiu, echipajul a desfăşurat experimente ştiinţifice, studiind spre exemplu modul în care microgravitaţia, care accelerează procesul de îmbătrânire, afectează regenerarea ficatului.

NASA plăteşte SpaceX pentru acest serviciu

„Crew-7” a fost cea de-a şaptea misiune de rotaţie a echipajului ISS desfăşurată de SpaceX, compania deţinută de miliardarul Elon Musk, pentru NASA. „Crew-8'', care a preluat ştafeta, a sosit pe 5 martie pe ISS.

NASA plăteşte SpaceX pentru acest serviciu, care i-a permis să-şi reducă dependenţa faţă de Rusia şi să trimită echipaje către Staţia Spaţială Internaţională după sistarea programului navetei americane spaţiale în 2011.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite