Studiu: Lepra este capabilă să regenereze organele

0
Publicat:

Bacteriile pe care le conține lepra, o boală infecțioasă gravă, ar putea deține secretul pentru repararea și regenerarea organismului în siguranță, spun cercetătorii de la Universitatea din Edinburgh, relatează BBC.

Mâinile unei femei afectate de leptră FOTO Shutterstock
Mâinile unei femei afectate de leptră FOTO Shutterstock

În urma unor experimente efectuate pe animale s-a descoperit capacitatea remarcabilă a bacteriilor de a dubla (aproape) dimensiunea ficatului prin stimularea creșterii sănătoase.

Este un act care oferă bacteriilor mai mult țesut de a infecta, iar descoperirea modului în care o fac ar putea duce la noi terapii care sfidează vârsta, spun oamenii de știință.

Lepra provoacă dizabilități atunci când infectează nervii, pielea și ochii. De-a lungul istoriei, cei infectați au fost ignorați, dar se pace că bacteria care o provoacă, Mycobacterium leprae, are alte proprietăți, neobișnuite, printre care și capacitatea de a efectua „alchimie biologică”, transformând un tip de țesut corporal în altul, ceea ce îi fascinează pe oamenii de știință.

Așa că cercetătorii au apelat la un animal care se infectează cu această boală- armadillo.

Nu se știe dacă rezultate obținute la armadillo vor putea fi folosite la oameni Foto: Pixabay
Nu se știe dacă rezultate obținute la armadillo vor putea fi folosite la oameni Foto: Pixabay

Experimentele, care au fost efectuate în SUA, au arătat infecții la ficatul animalelor, și s-a efectuat o „deturnare” controlată a organului pentru a-l reprograma în propriul scop.

A fost total neașteptat”, a spus profesor Anura Rambukkana, de la centrul de medicină regenerativă al Universității din Edinburgh.

Rezultatele, care au fost publicate în Cell Reports Medicine, au arătat că ficatul aproape și-a dublat dimensiunea. Iar o analiză detaliată a demonstrat ca o astfel de creștere nu a fost defectuoasă sau canceroasă, ba chiar sănătoasă și funcțională, completă cu gama obișnuită de vase de sânge și canale biliare.

Este oarecum uimitorCum fac asta? Nu există nicio terapie celulară care să poată face asta”, a spus profesorul Rambukkana. 

Se pare că lepra derulează ceasul de biologic în ficat. Bacteriile îi duc înapoi într-o etapă - cum ar fi adolescența - în care celulele hepatice se pot înmulți rapid înainte de a se maturiza.

Analiza activității diferitelor părți ale ADN-ului celulelor a scos la iveală o imagine asemănătoare cu cea a unui animal mult mai tânăr sau chiar a unui făt, când ficatul încă se formează.

Dar detaliile precise despre cum se întâmplă toate aceste procese rămân încă vagi.

Speranța este că abordarea poate fi valorificată pentru repararea ficatului persoanelor care așteaptă un transplant - sau chiar pentru a inversa o parte din daunele cauzate de îmbătrânire în altă parte a corpului.

Visul este să folosim aceeași strategie bacteriană, să folosim ingeniozitatea bacteriilor pentru a genera noi medicamente pentru regenerare și reparare. Dacă poți profita de asta, ar trebui să poți transforma acel mecanism într-un jab pe care îl faci la fiecare trei luni sau ceva de genul”, a spus profesorul Rambukkana.

În general, rezultatele ar putea deschide calea pentru noi abordări terapeutice pentru tratamentul bolilor hepatice, cum ar fi ciroza. Cu toate acestea, deoarece cercetările au fost efectuate folosind armadillo ca animal model, nu este clar dacă și cum aceste rezultate promițătoare se pot traduce în biologia ficatului uman. Mai mult, deoarece bacteriile utilizate în acest studiu sunt cauzatoare de boli, ar fi necesară o rafinare substanțială a metodelor înainte de traducerea clinică”,  a declarat Dr. Darius Widera, de la Universitatea din Reading.

Știință



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite